Enige Geopark van Nederland begint Hondsrugacademie

Hondsrug Zuidlaardermeer. Foto: De Hondsrug UNESCO Global Geopark

We fietsen, lopen en bewegen er overheen alsof het niet zoveel voorstelt: De Hondsrug. Toch is het een uniek stuk natuur in Nederland. Daarom richten De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger samen de Hondsrugacademie op. “Mensen mogen best in gaan zien hoe bijzonder het is”, vindt Melissa Luisman van De Hondsrug UNESCO.

Het idee voor de academie was er al een tijdje. De verhuizing van De Hondsrug UNESCO Global Geopark naar het Hunebedcentrum in Borger afgelopen augustus heeft dat proces in een stroomversnelling doen raken. Samen slaan ze nu de handen in één met een reeks lezingen over het gebied.

Wat is een Geopark?

De Hondsrug kreeg van UNESCO de stempel Geopark. En dat is uniek, geen enkel ander natuurgebied in Nederland heeft diezelfde stempel. Het Drentse Geopark, tussen Coevorden en Groningen, is een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en uniek gebied dat 150.000 jaar geleden ontstond. Het is een overblijfsel van de IJstijd.

“Geoparken zijn grote gebieden waarbij al die aspecten niet alleen belangrijk, maar ook uniek zijn”, legt Luisman uit. In zo’n gebied staan behoud, duurzame ontwikkeling en educatie centraal.

Lezingen

En daarom wordt er in Borger vanaf maart elke maand een reeks lezingen gegeven over het gebied. “En dan niet alleen over de geologie, maar ook over de cultuur en de historie van het gebied”, vertelt Luisman. “Ons doel is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het gebied dat ze eigenlijk allemaal al een beetje kennen.”