Alaaf and kicking: corona heeft liefde voor carnaval in Zuidoost-Drenthe allesbehalve gedempt

Carnaval Stiekelstad. Foto: RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis

De vijf carnavalsverenigingen in Zuidoost-Drenthe waren er aanvankelijk niet helemaal gerust op. Twee jaar niet voluit feest kunnen vieren en een streep door de optochten. Is er nog wel draagvlak voor een carnavalsstorm na de stilte?

Maar in Stiekelstad (Barger-Compascuum), Flintenstad (Barger-Oosterveld), Kainbongelstad (Emmer-Compascuum), Dördouwersstad (Weiteveen) en Veentrappersdorp (Zwartemeer) zijn ze er inmiddels gerust op: de karrenbouwers en feestgangers melden zich als vanouds in groten getale in aanloop naar het carnavalsfeest dat in februari losbarst.

Aanvankelijke zorgen

"Eerlijk gezegd, we hebben ons eerst wel wat zorgen gemaakt", zegt Manfred Bos van carnavalsvereniging 't Stiekelzwien in Barger-Compascuum. Na twee jaar zuchten onder het covidvirus en de bijbehorende maatregelen leek het enthousiasme binnen het dorp voor carnaval wat getemperd. "Tijdens de eerste vergaderingen was de opkomst laag en dat gaf te denken. Als dit maar geen voorteken is, dacht ik. Ik snap het ook wel. Veel karrenbouwers zijn al 20 tot 25 jaar actief. Ze hebben een gezin en een drukke baan. Wil je dan avond na avond weer aan een wagen bouwen?"

Maar rond november meldden karrenbouwers en loopgroepen zich volop. Inmiddels telt Bos tot zijn lichte verbazing 45 deelnemende groepen, waarvan 33 praalwagenbouwers. "Een iets hoger aantal dan voor corona", glundert hij. "Het moest volgens mij even van ver komen, maar mijn gevoel is gesterkt dat het nu wel goed gaat komen."

Winnende wagen Rosenmontag Barger-Compascuum 2020 - De Kanzloosen

Beetje angstig

Bij vereniging De Zeskante Steen in Barger-Oosterveld leefde een soortgelijke vrees. "Er waren groepen gestopt en de gestegen kosten van bouwmaterialen hielpen ook niet mee", aldus bestuurslid Mark Siekman. "Dat was wel een beetje angstig." Maar ook in Flintenstad zit het weer helemaal goed: ongeveer tachtig groepen met karrenbouwers hebben zich aangemeld. Getallen die de belangstelling van voor het virus in herinnering brengen. "Je merkt dat het weer van alle kanten leeft. Iedereen zit vol energie en goede ideeën."

Hetzelfde geldt voor de kaartverkoop voor het Flintfest, het carnavalsfeest dat in drie feesttenten plaatsvindt op een terrein bij het stadion van FC Emmen. Vorig jaar gaf de overheid op het laatste moment net dat beetje ruimte voor een feest. Barger-Oosterveld was het enige dorp dat het voor elkaar wist te krijgen om in die korte tijd nog neer te zetten. Zo konden 3500 mensen alsnog uit hun dak gaan. Voor dit jaar verwacht Siekman het dubbele van dat aantal: zeven- tot achtduizend bezoekers. "De kaartverkoop voor zondag 26 februari, de dag van de optocht, is al bijna uitverkocht."

carnavalsfamilie

Zomercarnaval

Voorzitter Erik Blaauw van De Dördouwers in Weiteveen is ronduit opgelucht dat corona niet langer als onheilsprofeet boven het carnavalsfestijn hangt. "Binnen de vereniging heeft corona ook wel zijn effect gehad. In die periode zagen we elkaar minder en dat helpt allemaal ook niet. Gelukkig is dat nu weer helemaal anders." Het aantal praalwagens zit in de lift, stelt Blaauw tevreden vast. "We hebben er zestien in totaal, de laatste keer waren dat er nog dertien."

Net als Barger-Oosterveld heeft ook Weiteveen carnaval gevierd, maar dan wel wat later dan gebruikelijk. In plaats van de gure februarimaand werd het een zomercarnaval in juni. "Tot ongeveer tien jaar geleden werd in het dorp altijd een zomerfeest gevierd." Het idee werd uit de mottenballen geplukt als alternatief voor het carnavalsfeest." Volgens Blaauw is die variant wel een eenmalig gebeuren. "We gaan nu volop voor een carnaval zoals we gewend waren."

Nieuwe loods

Ook in Zwartemeer waren ze aangenaam verrast door de belangstelling onder karrenbouwers en de kaartverkoop. Er doen in het dorp twintig praalwagens mee met de optocht. "We hadden dat eerlijk gezegd niet verwacht", aldus voorzitter Wim Bos van De Veentrappers. "Je vraagt je in eerste instantie af: haken de bouwers en het publiek af?"

Zwartemeer was er duidelijk klaar voor, dat blijkt. Inmiddels wordt in en rondom het dorp hard gewerkt door de karrenbouwers. Vorig jaar is er door de vereniging uit eigen zak een loods aan de Industriestraat in Klazienaveen gekocht, waar ruimte is voor vier bouwteams. "Voor nieuwe groepen is het vaak lastig om een locatie te vinden waar ze aan de slag kunnen. Er zijn niet altijd voldoende locaties beschikbaar, aldus Bos.

Met de aankoop wil de vereniging niet alleen die groepen tegemoet komen, maar ook zoveel mogelijk jonge aanwas enthousiasmeren om aan te haken. Dat die opzet geslaagd is, mag duidelijk zijn, vertelt de voorzitter. "In de loods werken momenteel vier groepen aan een kar."

Gaspedaal

In Emmer-Compascuum loopt de kaartverkoop voor de feesten als een tierelier. "Meer dan we ooit hebben verkocht", aldus voorzitter Frank Berendsen van De Kainbongels. "Mensen zijn er snel bij omdat ze wellicht anders bang zijn dat ze straks achter het net vissen. Na twee jaar op de rem wordt eindelijk dat gaspedaal weer vol ingetrapt." Voor de optocht op 17 februari zit het ook wel snor.

Er gaan 44 praalwagens deelnemen aan de optocht. "Een lichte daling als je het vergelijkt met de edities voor corona. Maar er doen wel weer meer loopgroepen mee. Alles bij elkaar is het aantal aanmeldingen boven verwachting." Dit jaar valt Kainbongelstad de eer te beurt een stadsprins te kiezen. De gelukkige krijgt op 4 februari de stadssleutel van de gemeente Emmen uitgereikt door burgemeester Eric van Oosterhout.

Berendsen wijst ook nog op het regionale Dansmarieke Concours dat een dag later in Emmer-Compascuum wordt gehouden. Naast De Kainbongels doen ook de andere zusterverenigingen mee. "Dat moet je wel even vermelden, hoor."

Dit is een artikel van