Bal over padelbanen Coevorden ligt bij de gemeente

Coevorder Tennis Club heeft vergunning voor padelbanen aangevraagd midden in woonwijken Coevorden. Foto: Mary van der Weide.

Een volle tribune gisteravond bij de commissievergadering van de gemeente Coevorden. Padel is een heet hangijzer in de gemeente. Enkele weken geleden kwamen de buurtbewoners van Sleen al in opstand tegen de komst van padelbanen in hun woonwijk. Nu komen de inwoners van Coevorden in opstand tegen de komst van padelbanen in hun achtertuin.

Ondanks dat padel de snelst groeiende sport is van Nederland, blijkt de sport minder leuk voor mensen die vlakbij een padelbaan wonen. Padelbanen geven namelijk veel meer geluidsoverlast dan een normale tennisbaan, ook is er sprake van lichtvervuiling. Daarnaast is het voor de natuur geen beste ontwikkeling. Vogels vliegen zich dood tegen de glazen wanden.

Toch hebben de Coevorder Tennis Club (CTC) en de Tennisvereniging Sleen een vergunning aangevraagd om padelbanen aan te leggen vlakbij of midden in woonwijken. Omdat het zorgt voor een nieuwe aanwas van leden. De verenigingen willen daarom dat de gemeente zich over de kwestie uitspreekt en dat willen de buurtbewoners ook.

Geen passende regelgeving

Bewoners uit Sleen en Coevorden vragen de gemeente om te wachten op de nieuwe richtlijnen voor geluidsoverlast, voordat er een vergunning verleend wordt.

Dit heeft te maken met het feit dat er nu geen richtlijnen voor geluid bestaan voor het verlenen voor een vergunning voor een padelbaan. De sport is namelijk vrij nieuw in Nederland, maar de padelbanen ploppen als paddenstoeltjes uit de grond vanwege de enorme populariteit.

Tot nu toe hebben gemeenten daarom de geluidsnormering aangehouden die ook voor tennis geldt. Maar landelijk zorgt dat inmiddels voor een regen aan klachten van omwonenden. Er is zelfs een apart meldpunt voor overlast van padelbanen.

Klankkast

Er zijn een aantal redenen waarom er zoveel geluidsoverlast is van padel. Bij padel wordt er gespeeld met holle carbon bats, gaan de slagen sneller en fungeert de glazen kooi als een klankkast.

Volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) moet er daarom minimaal een afstand van 200 meter van de bewoonde kom worden gehouden bij de aanleg van een padelbaan. In Frankrijk is de regelgeving inmiddels zelfs aangescherpt tot een afstand van 500 meter.

Dat is een groot verschil met de afstand van minimaal vijftig meter die de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aanhoudt . Daarom komt de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) volgende maand met een advies voor het beoordelen van padelbanen in woonbuurten.

Steun van gehele raad

De insprekers tijdens de commissievergadering waren duidelijk: 'In onze wijk geen padelbaan, wacht op de nieuwe regelgeving.'

Zij kregen steun van de gehele gemeenteraad van Coevorden. De raad wil dat de aanvraag van de vergunningen op pauze worden gezet, totdat de nieuwe richtlijnen voor padelbanen er komen van de VSG.

"We moeten de nieuwe regelgeving afwachten. Om te werken met regels voor tennis is niet van deze tijd," zegt raadslid Holties van BBC2014.

College aan zet

Toch ligt de uiteindelijk beslissing bij het college van Coevorden. Wethouder Bea Meppelink geeft aan dat zij met alle partijen in gesprek zijn. Maar een duidelijk antwoord komt er niet.

Raadslid Holties draait zich vervolgens om naar de bewoners die de zaal vullen en zegt: "U ziet dat de gehele raad achter u staat, de bal ligt nu bij het college."

Geen vertrouwen

Inspreker Mary van der Weide, die spreekt voor de bewoners van Oranjewijk en Pikveld in Coevorden, heeft er een hard hoofd in. "Tot nu toe moesten we overal zelf achteraan gaan en zijn we niet geïnformeerd door geen enkele partij."

"Ik hoop dat we nu tenminste op de hoogte gehouden zullen worden van de laatste ontwikkelingen. Maar of het echt gaat gebeuren? Dat moeten we maar afwachten."