Blije gezichtjes op de zelfportretten van Tanya (9) uit Oekraïne

Dmitry, Oksana en hun dochter Tanya hebben in Nederland al tientallen schilderijen gemaakt. Foto: Eigen foto

Als ze blij is tekent ze vrolijke gezichtjes op haar zelfportretten. Hier in Nederland heeft ze er al tientallen gemaakt. De schilderijen met daarop tranen en zwarte regenbogen bleven achter in het appartement in Kiev. De kunstwerken van de 9-jarige Tanya uit Oekraïne hangen nu, samen met die van haar creatieve ouders Dmitry en Oksana, in galerie Kunst Op Vijf in Coevorden.

Het Coevorder Kunstenaars Collectief geeft amateurkunstenaars elk jaar de kans om hun werken een maand te exposeren in galerie Kunst Op Vijf in de Sallandsestraat. Daar zitten soms bijzondere creaties tussen. Voor Dmitry en Oksana Fedorov en hun dochter Tanya, die gevlucht zijn voor de oorlog, is het een kans om hun schilderkunsten te vertonen.

"We zouden weleens vluchtelingen uit kunnen nodigen om hier te schilderen en te exposeren", dacht Minno de Roo, voorzitter van de kunstenaarsvereniging. "Toen zijn we via de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.) in contact gekomen met Dmitry, Oksana en Tanya", vertelt hij. De creatieve familie is direct na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uit Kiev gevlucht naar Nederland en verblijft nu al maanden in Coevorden.

Communiceren via de kunst

"In het begin was de taalbarrière nog lastig", blikt De Roo terug. "Maar dat ging steeds beter. Elke donderdagmiddag hebben ze Nederlandse les en met Engels en wat handen- en voetenwerk kunnen we ons wel verstaanbaar maken. En via de kunst natuurlijk. Ze schilderen veel buiten, maar ook in ons atelier op de bovenverdieping. We leren veel van elkaar, want het zijn professionele schilders met veel talent."

Aan de muur halverwege de lange expositieruimte hangen zo'n twintig schilderijen. Die komen van de handen van Dmitry en Oksana. Hij schildert veel straatbeelden in de buitenlucht, zij vooral bloemen met veel verf. Dmitry werkt als grafisch designer en schilder. Vol trots toont hij zijn kunstwerken: "Dit is de brug bij de Pampert en dit was dicht bij de Action", als hij naar een doek met daarop een boot in de gracht wijst. "En hiervoor ben ik naar Dalen gegaan. Dit is de molen."

(Het artikel gaat verder onder de foto)

De creatieve familie schildert het liefst in de buitenlucht, zoals hier in het park in Coevorden

De helft van het geld dat hij in Nederland verdient met zijn kunst, stuurt hij naar Oekraïne. "Ik schilder het liefst plenair, in de open ruimte. Eén keer kwam een voorbijganger vragen wat ik aan het doen was en hij was er zo enthousiast over, dat hij het schilderij meteen kocht. De verf was nog niet eens droog", lacht Dmitry. Hij heeft al geëxposeerd in een grote tentoonstelling van kunst van Oekraïense vluchtelingen in Katwijk Aan Zee en nu dus ook in Coevorden.

Mira Keuenhof-expositie

Elk jaar staat de Mira Keuenhof-expositie op de agenda van het Coevorder Kunst Collectief. De overleden oud-voorzitter van de vereniging bedacht ooit het idee om de grote expositieruimte een maand beschikbaar te stellen aan iedereen die het leuk vindt om zijn of haar kunst te tonen. "Via een soort antikraakconstructie mochten we ongeveer tien jaar geleden in dit pand in de binnenstad trekken", vertelt De Roo. "Eigenlijk vonden we het hier te mooi om het alleen voor onszelf te houden."

"Daarom hebben we sindsdien elk jaar een expositie waarbij iedereen werk mag inleveren. Wij selecteren het dan en richten de tentoonstelling in. Je kunt het amateurs noemen, maar ik noem het liever autodidacten. Het is een mengelmoes met verschillende stijlen en het zijn ook niet alleen maar schilderijen. Zo hebben we ook houtgesneden objecten. Dit jaar zijn we echt verrast door het niveau en de hoeveelheid. We hebben al ons eigen werk daarom maar even boven gestald, om zo alle kunstwerken kwijt te kunnen", legt de voorzitter uit.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Tanya (9) tekent blije gezichtjes in Nederland, maar zwarte regenbogen in Oekraïne

Tanya's zelfportretten

In het midden van de zaal hangen misschien wel de meest bijzondere schilderijtjes, aan een pilaar. Het zijn acht zelfportretten van Tanya Federova, die het talent dus niet van vreemden heeft. De 9-jarige Oekraïense heeft autisme en uit haar gevoelens het liefst via haar kwast, de verf en het canvas. "Ze heeft heel veel tekentalent, maar ze praat niet veel", vertelt haar vader. "In Oekraïne had ze drie exposities en won ze veel tekenwedstrijden."

Dmitry: "In haar zelfportretten zien we terug hoe ze zich voelt. Al deze tekeningen zijn blij en tevreden, maar toen de oorlog begon tekende ze veel tranen en zwarte regenbogen. Hier is ze nu gelukkig."

Nog een maand te zien

De Mira Keuenhof-expositie met de kunstwerken van Dmitry, Oksana en Tanya is tot 18 februari te zien bij Kunst Op Vijf in Coevorden.

Dit is een artikel van