Internationaal MBO stap dichterbij

Gunda Gülker-Alsmeier (Kreisrätin Landkreis Grafschaft Bentheim), Bea Meppelink-de Jager (wethouder gemeente Coevorden) en Thomas Berling (burgermeester Stadt Nordhorn)

Met de afronding van een haalbaarheidsonderzoek is de komst van een internationaal MBO een stap dichterbij. Aankomend jaar worden alle aanbevelingen doorgespit, om te kijken naar een vervolgstap voor het MBO- onderwijs in de grensstreek.

Vorig jaar is er een onderzoek gedaan naar de meerwaarde van zo’n internationaal MBO. Dat onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met een groot aantal gemeenten en onderwijsinstellingen. Zo hebben de gemeenten Coevorden, Emmen en Hardenberg hun medewerking toegezegd, evenals het Drenthe College en De Nieuwe Veste. Aan Duitse kant waren dat onder andere Stadt Nordhorn en drie vakscholen in Bentheim.

Aanbevelingen

Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek was kijken naar de meerwaarde van internationaal onderwijs in de grensstreek. Een belangrijke aanbeveling van onderzoekers is het aanbieden van lessen over het werken in Duitsland en Nederland. Het aanbieden van de twee talen is daarnaast ook essentieel.

Een ander onderdeel van het actieplan is het benutten van bedrijven aan beide kanten van de grens en het aanbieden van grensoverschrijdende stages. “De aanbevelingen zijn duidelijk en nu is het aan de onderwijsinstellingen om de volgende stap te zetten”, laat wethouder Bea-Meppelink van de gemeente Coevorden weten. Volgens haar is het draagvlag dan groot. “Er is veel enthousiasme om hiermee door te gaan.”

Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe

Het haalbaarheidsonderzoek is gefinancierd met een bijdrage uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Het gaat om een bedrag van vijftigduizend euro. Voor dit onderzoek stelden partners zelf capaciteit en expertise ter beschikking.