Doel is bereikt: Barry en Monique emotioneel bij aankomst in Jeruzalem

Monique en Barry uit Erica hebben hun doel bereikt. Foto: Eigen foto Barry

Het grote wandelavontuur van Barry Gepken en Monique de Haas zit erop. Na zeven maanden lopen kwamen de Ericanen gisteravond aan op hun eindbestemming Jeruzalem. En het tweetal hield het daarbij niet droog.

De Drentse reizigers zijn blij dat de tocht van 5.000 kilometer door tal van landen en over hoge bergen nu voorbij is. "We zijn nu eindelijk waar we wezen moeten", zegt Gepken met opluchting in zijn stem. "Het is een en al emotie die er na zeven maanden uitkomt. Het is een droom die werkelijkheid is geworden."

Nog een kleine week willen Barry en Monique blijven in Jeruzalem. Zaterdag vliegen ze terug naar Nederland en zijn de reizigers terug op Erica. "Dan is het klaar. Maar we hebben nu lekker een weekje om bij te komen en de stad goed te bekijken", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Niet vlekkeloos

De reis naar Jeruzalem verliep alles behalve voorspoedig voor het stel. Ook hond Maurice ging mee in het avontuur. Na iets meer dan maand kreeg Monique een acute hernia, nadat ze in Duitsland was gevallen. Monique ging terug naar huis om te herstellen en Barry vervolgde de tocht met hond Maurice. Nadat Barry de Alpen over was getrokken, kon Monique eind september weer aanhaken in Bosnië-Herzegovina.

Afscheid van Maurice

Niet veel later sloeg het noodlot weer toe. In Albanië werd hun hond ernstig ziek en besloot Monique met Maurice terug te reizen naar Nederland. De hond bleek kanker te hebben en is begin december vredig ingeslapen. Monique is met de as van Maurice richting Cyprus gegaan en is daar weer aangesloten bij Barry, zodat ze de reis samen verder konden vervolgen.

Dagelijks ratrace

Omdat reizen door Syrië vanwege oorlog niet veilig was, namen ze het vliegtuig naar Tel Aviv. Een week geleden bezochten Gepken en De Haas in Bethlehem de geboorteplek van Jezus om daarna verder te trekken naar Jeruzalem. Eenmaal daar aangekomen bezochten ze de Heilig-Grafkerk, de plek waar Jezus na zijn dood zou zijn begraven. De twee zagen dat tal van mensen op de knieën gingen voor het graf en volgden hun voorbeeld. "En dan komen de tranen", zegt Gepken geëmotioneerd.

De reis van Erica naar Jeruzalem kende volgens Gepken tal van hoogtepunten. "Ik heb in een nomadentent geslapen", begint hij zijn opsomming. "Ik heb nachten doorgebracht in grotten. Heb wonderschone natuur gezien. Er is eigenlijk te veel om op te noemen. Het is ongekend wat je allemaal meemaakt. En wij zijn zo dankbaar voor al die mensen die ons hebben gesteund. Ik gun iedereen bovendien om even uit de dagelijkse ratrace te stappen en iets als dit te doen. Ook al is het maar voor een paar dagen."