Landelijke kwalificatie wedstrijd lassen bij Drenthe College: 'We willen studenten inspireren'

Vakwedstrijd lassen Skills Heroes bij Drenthe College. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Eindhoven, Lutten, Haaksbergen, Veldhoven en Emmen. Deze steden zijn vandaag vertegenwoordigd bij de landelijke vakwedstrijd lassen die voor het eerst gehouden wordt bij Drenthe College in Emmen. De organisatie Skills Heroes zit achter deze vakwedstrijden, hiermee willen zij meer aandacht vestigen op de ambachtelijke MBO beroepen en studenten inspireren.

“Zonder deze beroepen heeft Nederland geen economie,” zegt Aris Willems van Skills Heroes. “Ik noem ons de kurk die Nederland drijvende houdt.”

De komende week zal heel Nederland vertegenwoordigd worden door dertig deelnemers in Emmen. Er wordt gestreden in twee categorieën lassen; MAG/bmbe (het groffere laswerk) en TIG (voor het fijnere laswerk). Per categorie mogen de beste vier deelnemers door naar de nationale kampioenschappen later in maart bij ROC Twente.

Uitblinkers

De jongeren die meedoen vandaag, hebben een half jaar ervaring en zijn de uitblinkers van hun opleiding. De twee uitblinkers van Drenthe College doen vandaag mee: Niels en Kevin. Voordat de mannen beginnen met de opdracht, mogen ze deze bespreken met hun begeleiders. Ze worden begeleid door hun docent en iemand van hun werkbedrijf.

Vertrouwen spreekt uit de ogen van de leerlingen en de begeleiders: “Dit komt wel goed”, zegt de begeleider van Niels wanneer de toeter klinkt en de opdracht begint. Alle begeleiders moeten de ruimte verlaten voordat de opdracht echt kan beginnen. De regels zijn streng. ‘Geen hulp of begeleiding tijdens de wedstrijd.’

‘In de vakantie naar school om te oefenen’

Er zijn toezichthouders van Skills Heroes aanwezig die erop toezien dat de wedstrijd eerlijk verloopt. “Iedere deelnemer moet elke dag dezelfde uitleg krijgen en iedereen moet zijn opdracht goed kunnen maken,” legt Wim van de Merwe van Skills Heroes uit. Ook wordt er streng op toegezien dat de opdracht geheim blijft. “Want het is niet de bedoeling dat de deelnemers van de andere vier dagen al weten wat ze moeten doen. Dan hebben ze een voorsprong en dat is niet eerlijk,” aldus Van de Merwe.

Uiteindelijk is het natuurlijk geweldig dat mensen weer waardering krijgen voor ons vak, op deze manier zetten we lassen in het zonnetje” zegt Willems. “Maar het is ook een echte wedstrijd hoor”, vult Van de Merwe aan. Een paar jongens zijn zelfs in de vakantie naar school gekomen om te oefenen. “Als je die tijd er niet in stopt, dan lukt het ook echt niet,” aldus Van de Merwe. “Het is echt een ambacht!”

Wereldkampioenschappen

Dat het een echte wedstrijd is, dat is duidelijk. De winnaar van de nationale kampioenschappen mag door naar de europese kampioenschappen en stel dat die wedstrijd gewonnen wordt? Dan zijn er de wereldkampioenschappen.

“Daar was ik vorig jaar bij met een deelnemer,” vertelt Van de Merwe trots. “Maar tegen die Japanners en Koreanen kunnen we qua snelheid niet op helaas. Dus we gingen voor de kwaliteitsprijs en die hebben we gewonnen.” Dat is volgens Van de Merwe ‘echt een prestatie’. “Want de deelnemers uit Azië trainen drie jaar en onze leerlingen maar een half jaar.” De opleidingen worden wereldwijd anders ingericht, daar komt het van. “Hoe dan ook, eerst maar eens deze wedstrijd in Emmen goed doorkomen de komende dagen!”