PvdA en SP Emmen: tandje bijzetten met uitrol schoolontbijt

Fracties van de PvdA en SP willen vaart maken met de invoering van een schoolontbijt. Foto: ZO!34

De Emmer fracties van de PvdA en de SP willen vaart maken met het invoeren van het schoolontbijt binnen het Emmer onderwijs. Momenteel werkt het Rijk een regeling uit, maar beide fracties willen daar niet op wachten. Zij dringen bij andere fracties en wethouder Dewy Leal aan op 'concrete hulp' voor scholen.

Het leven is in de afgelopen maanden duur geworden. Boodschappen, de energierekening, brandstof. Iedereen voelt het in de portemonnee. "Er zijn gezinnen die maar moeilijk kunnen rondkomen", aldus Richard Zuiderveld (PvdA). "Met als gevolg dat er soms kinderen zonder ontbijt naar school gaan."

Zuiderveld, zelf werkzaam in het onderwijs, weet waarover hij praat. "Met een lege maag naar school, het is is slecht voor de gezondheid, maar het tast ook het leervermogen aan. Kinderen kunnen zich in die gevallen ook minder goed concentreren. Wat mogelijk weer leidt tot leerachterstanden." Komt ook nog eens bij dat in gemeente Emmen het percentage gezinnen dat in armoede leeft hoger is dan in de rest van Nederland en Drenthe.

Planning

Vanuit het Rijk wordt er momenteel gewerkt aan een oplossing. Er ligt een verzoek bij het Jeugdeducatiefonds (helpt kinderen die in armoede opgroeien) om alvast voor 500 scholen het schoolontbijt te verzorgen.

Op de wachtlijst staat ook een school uit Emmen. Daarnaast wordt voor 6000 andere basisscholen in Nederland onderzocht hoe zij kunnen aanhaken. Volgens het college is alleen nog niets bekend over de opzet, de planning en de bedachte rol voor de gemeenten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Richard Zuiderveld

Gesmeerde broodjes

PvdA en SP besloten om de kwestie daarom nader aan te kaarten bij college en de collega-fracties. Zuiderveld: "We willen graag weten welke concrete stappen we nu al kunnen nemen. Wellicht kunnen alvast gesprekken worden gevoerd met de scholen over wat al mogelijk is. Mochten scholen hulp nodig hebben, dan is het goed om te weten dat ze voor hulp bij de gemeente kunnen aankloppen."

Zuiderveld noemt als voorbeeld de optie om gesmeerde broodjes aan te bieden. "Maar misschien hebben de scholen hier ook ideeën over." Op die manier kan alvast 'vooruit' worden gewerkt, aldus Zuiderveld.

Samen ontbijten past niet meer

De meeste fracties reageren sympathiek op het het standpunt van PvdA en SP. Maar er werden ook kanttekeningen geplaatst. GroenLinks vond het een goed idee niet landelijk beleid af te wachten. "Wel moet je ervoor waken dat het niet stigmatiserend gaat werken. Dat er kinderen uit de klas worden geplukt en dat ze er dan op nagewezen worden." VVD en CDA leek het verstandig toe om de landelijke uitrol af te wachten en geen tijdelijke projecten op te starten.

Mark Woltman (Wakker Emmen) ziet niet waar scholen de tijd vandaan moeten halen. "Scholen hebben het al druk en samen ontbijten, dat past niet meer." Hij pleitte ervoor dat de gemeente de samenwerking zoekt met scholen zonder dat ze organisatorisch in de knel raken.

Pleister

Wethouder Dewy Leal liet weten dat er al meerdere overleggen zijn geweest met schoolbesturen. Er lopen er al verschillende individuele initiatieven, vertelde zij. Er zijn bijvoorbeeld scholen die een ontbijt aanbieden. Anderen verzamelen boodschappen voor mensen met een krappe portemonnee. Een collectieve voorziening heeft niet de voorkeur bij scholen. Die roepen vooral op tot maatwerk, aldus Leal.

Daarnaast blijft het hopen dat Den Haag de regeling snel op de rails krijgt. "Feitelijk plakken we nu een pleistertje op een groot probleem."

Dit is een artikel van