Niet geheimzinnig, maar de concurrentie niet wijzer maken dan ze zijn. Nee, dit is geen terugblik op het wereldkampioenschap voetbal met Louis van Gaal. Dit is de tactiek van de ijsvereniging in Nieuw-Buinen, die aast op de organisatie van de eerste marathon op natuurijs dit jaar.
Over de huidige dikte van de ijslaag op de bewaterde asfaltbaan doet voorzitter Bert Drent dan ook geen uitspraken. "Je moet geen slapende honden wakker maken, maar onze baan ligt er mooi glad bij", zegt hij met enige trots. Met die slapende honden doelt hij op de andere vier verenigingen die proberen om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Dat zijn Noordlaren, Haaksbergen, Burgum en Puttershoek.
Drent heeft amper geslapen en de vereniging in Nieuw-Buinen is dag en nacht doorgegaan om zo snel mogelijk de ijzers onder te kunnen binden. Toch speelt het weer van vanochtend het Drentse dorp parten. "De mist helpt niet mee. Dat is ongunstig voor de ijsvorming, waardoor we nu langere sproeipauzes moeten inlassen", legt de voorzitter van de ijsvereniging uit. In de loop van de ochtend fietst Drent even naar huis en dan merkt hij dat de mist iets weg lijkt te trekken. "Dat moet een goed teken kunnen zijn. We hopen eind van de middag verder te kunnen met sproeien. Daar is het nu helaas te warm voor."
Aankomende nacht zou het zomaar eens 10 graden kunnen vriezen. "Dat is een verwachting hè. Dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk zoveel graden gaat vriezen. Als het wél gebeurt, dan kunnen we hier in Nieuw-Buinen aan de gang", verzekert Drent. Toch moet er nog veel gebeuren. "Daarbij moet je denken aan het plaatsen van dranghekken en baanbescherming, maar ook de catering rondom de baan."
Al met al is het wachten op het moment dat de ijslaag in 'Buunermond' de dikte van drie centimeter passeert. Drent wil namelijk goed beslagen ten ijs komen bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) als hij een keuring aanvraagt. "Zodra wij denken dat het zover is, dan kunnen we de KNSB bellen om te komen keuren. Eerder niet. Zij bepalen uiteindelijk wie de eerste marathon krijgt", vertelt hij. "We zouden het geweldig vinden als we straks de eerste marathon in Nieuw-Buinen kunnen organiseren, maar het is een utopie om te verwachten dat we die vereiste drie centimeter vandaag al zouden aantikken met deze mist erbij."
Tekst gaat verder onder de foto
Maar hoe ziet zo'n keuring er dan precies uit en wie bepaalt wat? Daarover geeft Willem Hut uitsluitsel. De disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB is tevens de landelijke natuurijscoördinator. Hij is degene die de wedstrijd uitschrijft, zodra het moment daar is.
Het zijn hectische dagen voor Hut. "In het verleden was het één of waren het twee verenigingen, die de organisatie van de marathon binnen wilden slepen. Nu zijn het er vijf", verklaart hij. "Als het zover is, gaan we bij alle verenigingen langs om de dikte en de kwaliteit van het ijs te keuren." Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, gaat dan niet op. "Nee, ik ga hoogstpersoonlijk bij alle verenigingen langs. Als een vereniging om vijf voor acht belt en er belt eentje om acht uur, dan is het niet zo dat de vereniging van vijf voor acht de voorkeur krijgt. Dat ligt puur aan de kwaliteit van het ijs."
Er moet daarnaast een totaalevenement staan, laat Hut weten. Hetgeen zoveel behelst als: samen met de betreffende ijsvereniging moet er aan alle randvoorwaarden worden voldaan. "Zodra we de wedstrijd uitschrijven, dan hebben we nog een aantal uur. Daar zit dan ook de crux. Bij een gemiddeld evenement komt een behoorlijke voorbereidingstijd kijken. Die is er dan niet." Dat is tevens de reden dat niet elke ijsvereniging 'zomaar' de KNSB kan bellen voor een keuring. "Nee, dat is op voorhand afgesproken. Zo liggen er bij de vijf eerdergenoemde verenigingen een goedgekeurde vergunningsaanvraag en draaiboek klaar voor een veilig en mooi evenement", vervolgt Hut. "Het is een groot gebeuren, denk bijvoorbeeld aan het herbergen van al die verschillende groepen mensen: publiek, media en natuurlijk deelnemers."
Of de Drentse debutant een grote kans maakt op haar eerste marathon, daarover hult Hut zich in nevelen. Dat is met die mist in Oost-Drenthe ook niet gek. "Ik ben nog door geen enkele vereniging gebeld, dus ben ik nog thuis om voorbereidingen te treffen. Maar als ik er wel iets over wist, dan had ik het je nog niet verteld."
De landelijke natuurijscoördinator heeft nog wel mooie woorden voor de Drentse ijsvereniging: "Wat je ziet met debuterende verenigingen is dat ze ieder jaar weer ervaring opdoen. Ik merk bij Nieuw-Buinen dat ze het steeds beter onder de knie krijgen."
En dus is de Drentse hoop terecht. Krijgt Nieuw-Buinen haar eerste marathon op natuurijs? Het hangt af van het weer. "Komt de weersvoorspelling uit, dan kunnen we morgenavond bij ons een marathon op natuurijs houden. Geen probleem", besluit Drent hoopvol.