Emmer Sinterklaasviering zonder Zwarte Piet vanaf volgend jaar

Sint in Emmen Foto: ZO!34

Zwartgeschminkte pieten zijn vanaf volgend jaar niet langer te zien tijdens de sinterklaasintocht in Emmen. Sinterklaas Emmen heeft daartoe besloten. Vanaf 2023 wordt er alleen nog maar gewerkt met roetveegpieten, laat de organisatie weten.

Een aantal jaren geleden liet de stichting nog weten eerder te zullen stoppen als Zwarte Piet in Emmen in de ban werd gedaan. Maar de stichting heeft nu besloten om toch die omslag te maken. Volgens de organisatie groeien de meeste kinderen al op met roetveegpieten. Volledig geschminkte pieten krijgen daarbij steeds vaker de vraag waarom ze zo donker zijn, valt hen op.

De toon is volgens de stichting ook veranderd sinds de landelijke intocht en het sinterklaasjournaal over zijn gegaan op knechten met een roetveegje.

Verliezers

Bij de vraag of dat als winst of verlies valt op te vatten, haalt de stichting de Emmer intocht in 2019 nog aan. Het kinderfeest werd toen vooral gekleurd door het blauw van de aanwezige politie, vanwege oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. "Alleen maar lachende en blije mensen, totdat we te horen kregen dat er ME werd ingezet op het Raadhuisplein", schrijft de stichting op Facebook. "Alleen maar verliezers." Ook dit jaar was er veel politie aanwezig.

Extinction Rebellion

Leden van Extinction Rebellion voerden in oktober tijdens een vergadering in het gemeentehuis nog actie. Daarbij eisten ze dat de gemeente Emmen onmiddellijk stopte met de figuur van Zwarte Piet. De leden van de groep werden daarbij verwijderd door de politie.

'Menig discussie'

In de afgelopen jaren was al besloten om het aandeel volledig geschminkte pieten jaarlijks te verkleinen. Tussen de gemeente en meerdere sinterklaasorganisaties in de gemeente zijn hier gesprekken over geweest, ook dit jaar. Nu is er door Sinterklaas Emmen dus besloten om volgend jaar meteen te stoppen met volledig geschminkte pieten. "Dit zal menig discussie opleveren", aldus de stichting.

Dit is een artikel van