Raad Coevorden veroordeelt uitspraken FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren

Gemeenteraad Coevorden. Foto: ZO!34

De gemeenteraad van Coevorden staat gezamenlijk achter de motie van raadslid Jerry Stoker van Progressief Akkoord Coevorden (PAC). In het voorstel van PAC worden de recente uitspraken van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie veroordeelt.

Van Meijeren zei onlangs in een interview met de Belgische website Compleetdenkers dat hij hoopt op een revolutionaire beweging "waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is."

Afgelopen vrijdag is de PAC-motie gestuurd naar de overige gemeenteraden van Nederland. De Coevorder raad roept daarbij op om een vergelijkbaar signaal af te geven en 'om onze stem te laten horen en onze democratie te beschermen'.

De motie is ook verzonden naar Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, alle Tweede Kamerfracties en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. "Hiermee willen wij laten zien dat we het niet eens zijn met de ontwikkelingen binnen de politiek en achter hen staan om hiertegen actie te ondernemen", aldus Stoker.

(Tekst gaat verder onder de foto)

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Foto: Tweede Kamer

'Trumpiaanse taferelen'

De uitspraken van FvD-Kamerlid Van Meijeren worden door de raad gezien als een oproep zoals oud-president van Amerika Donald Trump dat vorig jaar deed op 6 januari. Zijn uitspraken zouden mede geleid hebben tot de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar.

"Politiek in onze eigen gemeente is natuurlijk onze prioriteit, want als we op alle landelijke reuring moeten reageren als raad, dan komen we niet aan ons eigen werk toe", legt Stoker uit. "Maar in dit geval vinden we het wel belangrijk, dit gaat om onze democratie die nu wordt aangevallen en daar moeten we met z'n allen voor gaan staan", doelt hij op de uitlatingen van Van Meijeren.

'Fatsoensnormen ver overschreden'

Stoker hoopt dat de landelijke verspreiding van de motie ertoe leidt dat het beschermen van de democratie 'een onderwerp van gesprek wordt bij alle gemeenteraden'. "Het bespreken van deze motie heeft daar in onze gemeenteraad in ieder geval wel voor gezorgd", zegt Stoker.

Sandra Katerberg (CDA) signaleert dat de democratie er weleens beter voor heeft gestaan. "Er lijkt een kloof tussen de politiek en de inwoners te zijn ontstaan. Daar moeten we aan werken. We moeten met de bewoners praten, niet over ze praten." Ook de Coevorder gemeenteraad kan hier stappen in maken, stelt ze.

Raadslid Henk Mulder (BBC2014) geeft aan vrijheid van meningsuiting belangrijk te vinden. "Maar in dit geval zijn de fatsoensnormen ver overschreden", doelend op Van Meijeren. "Of je daar aandacht aan moet schenken is een andere vraag. Gelukkig komt het hier niet voor in de gemeente. Maar om te voorkomen dat het over een aantal jaren wel gebeurt, staan wij er als partij achter dit signaal af te geven."