Extinction Rebellion Drenthe voert actie in Coevorden

Actiegroep Extinction Rebellion Drenthe protesteerde bij gemeentehuis Coevorden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

‘De klimaatklok tikt', 'actie nu’ en 'dit is geen oefening'. Die woorden staan op de spandoeken waarmee vijf actievoerders van Extinction Rebellion Drenthe vanmiddag aandacht vroegen voor het klimaat voor het gemeentehuis van Coevorden. Tussen hen in een digitale houten klok die aftelt en laat zien hoe lang we hebben volgens de wetenschap om de opwarming van de aarde tot 1.5 graad te beperken. De teller staat op 6 jaar en 229 dagen.

“Wij doen dit omdat wij ons als bezorgde burgers willen laten horen en bij de gemeente willen doordringen dat het noodzakelijk is om versneld klimaatmaatregelen door te voeren. We staan hier niet voor onszelf, maar voor alle mensen in Drenthe en de wereld”, zegt Conny Darwinkel, woordvoerder van de actiegroep.

(Tekst gaat verder na de video)

Maandelijkse noodklok

Ze wilden deze klok overhandigen aan de gemeente Coevorden, maar dat wilde de gemeente Coevorden niet. “De noodklok wordt maandelijks aan een gemeente in Drenthe aangeboden”, legt Darwinkel uit. De klok blijft een maand in de hal van een gemeente staan en wordt vervolgens aangeboden aan de volgende gemeente.

“Waarom heeft u niet gereageerd? Angst? Bent u bang voor Extinction Rebellion Drenthe, bang voor gedoe? Hoogmoed? Wilt u niets met ons te maken hebben, zo’n rare club? Waarom u ons negeert? Wij weten het niet. Wij vinden het niet verstandig om ons te negeren”, scandeert Bauke Oudega, lid van de actiegroep, door de microfoon voor de gemeente.

Doodvallen

De activisten vielen zogenaamd dood neer op de grond tijdens het maandelijkse luchtalarm om 12.00 uur. Een zogeheten 'die-in'. Dit staat volgens de groep symbool voor hoe ernstig de klimaatcrisis is.

Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. De Drentse groep is eind 2021 opgericht, waar onder andere mensen uit Assen, Emmen en Tynaarlo bij aangesloten zijn.