Tentoonstelling Souvenir verbindt verhalen van 40 lokale kunstenaars uit Coevorden

Tentoonstelling Souvenir bij Galerie op Vijf in Coevorden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Veertig beeldend kunstenaars uit gemeente Coevorden doen mee aan het kunstproject Souvenir van Coevorden Culturele Gemeente. Vandaag is de opening van de tentoonstelling bij Galerie Kunst op Vijf in Coevorden. Het is één van de laatste evenementen in het kader van het jaar waarin Coevorden de titel Culturele gemeente van Drenthe draagt.

Het thema Verbonden in Verhalen staat dit jaar centraal tijdens het culturele jaar. Daarom is er gekozen voor het thema Souvenir. “Iets is een souvenir omdat er een verhaal en een herinnering aan verbonden is”, legt projectleider Marieke Meijerink uit, van gemeente Coevorden. “Bij deze tentoonstelling laten de kunstenaars zien wat hun interpretatie van een souvenir is en vertellen daarbij hun eigen verhaal. De kunstwerken variëren van heel persoonlijk tot universeel herkenbaar."

Tekst gaat verder na de video

Kunstproject Souvenir

De gemeente bedacht gezamenlijk met Kunstcollectief SMALT en het Coevorder Kunstcollectief dat het hele culturele jaar gebruikt kon worden als een kunstproject.Daarom werden er inspiratiebijeenkomsten gepland waar kunstenaars creatief bezig konden zijn en waar inspirerende sprekers zouden komen.

“We hebben immers een kleine twee jaar gehad waarbij musea en galerieën allemaal gesloten zijn geweest en de kunstenaars het erg moeilijk hebben gehad”, vertelt Meijerink. “Daarom wilden we dit culturele jaar aangrijpen om ze een podium te bieden.”

Thuis aan de slag

In eerste instantie was het de bedoeling dat het pand Galerie op Vijf van het Coevorder Kunstenaarscollectief gebruikt zou worden als uitvalsbasis voor het hele jaar van kunstproject Souvenir.

“Maar de maatregelen rondom corona maakten dat helaas onmogelijk en we mochten niet samenkomen”, vertelt Meijerink. De plannen werden gewijzigd. De geplande bijeenkomsten werden online gehouden en de kunstenaars moesten thuis aan de slag met hun kunstwerk.

‘Agressief ogende tropische vis’

Saskia Dingelstadt van Kunstcollectief SMALT is een van de kunstenaars die thuis aan de slag is gegaan voor de tentoonstelling. Haar keuze is gevallen op een souvenir dat haar oom ooit voor haar vader had meegenomen uit Brazilië.

Het was een afdruk van een agressief ogende tropische vis, waarvan haar oom destijds vertelde dat ‘de vis was uitgestorven’, maar dat blijkt achteraf niet zo te zijn. De coelacanth bestaat nog steeds.

'Niet meer mijn probleem'

Deze vis staat inmiddels al jaren symbool in haar schilderijen voor negatieve ervaringen uit haar verleden en met dit werk wil ze daar voorgoed afscheid van nemen.

“Het is de bedoeling dat deze grote lelijke kleurloze vis boven een kantoortafel komt te hangen, op een verschrikkelijk irritante hoogte, zodat iedereen eronder of omheen moet kijken,” lacht Dingelstad. “Dan is het niet meer mijn probleem maar dat van hun.”

Zo heeft ieder werk in de tentoonstelling Souvenir een eigen verhaal. Alle werken zijn gebundeld in een boek en zijn te koop bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling te bezoeken tot en met 7 januari. De entree is gratis.

Het complete verhaal achter de agressieve vis van Saskia Dingelstad is in onderstaande video te bekijken