Jongerenproject Impacter in Emmen en Borger verlengd: Werken aan jezelf terwijl je een ander helpt

Project Impacter Emmen, van links naar rechts: Thirza Jansen, Nimue Lanjouw, Brandon Siersema en Tristan Kwint. Foto: Zo!34/ Ana Ivis

Het Rijk heeft 2,3 miljoen euro aan de Noordoostelijke provincies gegeven om het jongerenproject Impacter drie jaar voort te zetten. In het project worden jongeren ondersteund in de zoektocht naar zichzelf, terwijl zij zich inzetten voor een ander.

Project Impacter is in 14 gemeenten in het Noordoosten van Nederland te vinden. In Drenthe zijn de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn sinds 2020 betrokken bij het jongerenproject.

“We zijn erg blij dat het project nog drie jaar erbij krijgt, zo kunnen we de komende jaren meer jongeren helpen”,vertelt Michelle Mazenier, projectleider Impacter Emmen.

Artikel gaat verder na de video

Maatschappelijke diensttijd

Het idee voor het project is ontstaan uit het landelijke traject maatschappelijke diensttijd, afgekort MDT.

“Bij Impacter leer je veel over jezelf. Over wat je kunt en leuk vindt. Je krijgt een eigen begeleider, volgt trainingen die je zelf interessant vindt”, licht Mazenier toe. “Het is handig voor je cv, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.”

Meer samenwerkingen

Het project begon middenin de pandemie en dat was in eerste instantie wel even een extra moeilijkheidsfactor volgens de projectleider. “We hebben ons moeten aanpassen aan de maatregelen die er waren, alles moest ineens online”, legt Mazenier uit. “Want de plekken waar wij als organisatie moeten zijn, zoals scholen en sportverenigingen, waren gesloten.”

Daarom denkt de projectleider dat het project de komende jaren nog beter uit de verf zal komen. “Alles is gelukkig weer open en daardoor komen de coaches vanuit ons project makkelijker in contact met jongeren die daar behoefte aan hebben.”

Het is de bedoeling dat er de komende drie jaren meer samenwerkingen komen met scholen en jongerenwerk. In gemeente Emmen en Borger-Odoorn is het doel minstens 250 jongeren verder te helpen en daar projecten mee op te zetten.

Geleerde lessen

In de afgelopen twee jaar dat het project actief was binnen Drenthe, heeft men geleerd dat er drie type jongeren zijn die naar het project toe trekken. De eerste groep bestaat uit jongeren die goed weten wat ze willen, maar hulp nodig hebben om dit te bereiken.

De tweede groep jongeren bestaat uit jongeren die niet zo goed weten wat ze willen en hulp nodig hebben om dat uit te zoeken. En de derde groep bestaat uit jongeren die zich willen inzetten voor de maatschappij.

“Wij willen deze drie groepen eigenlijk samen laten komen, want je moet je talent ontdekken, uitvoeren en inzetten voor de maatschappij”, zegt Mazenier.

Bredere leeftijdsgroep

“Wij helpen jongeren een toffe organisatie te vinden die aansluit bij hun doelen of helpen ze een eigen project op te starten. Leren door te doen”, aldus jongerencoach Brandon Siersema van Impacter Borger-Odoorn. Er wordt samengewerkt met organisaties in de regio om een geschikte match te vinden.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Maar de komende drie jaar zal de leeftijdsgroep vergroot worden van 12 tot 30 jaar. De reden waarom? “De afgelopen twee jaren hebben we gemerkt dat dit nodig is, dus dan doen we dat”, aldus een resolute projectleider. “We willen een zo breed mogelijk groep bedienen en verder helpen.

Jongeren kunnen zichzelf aanmelden bij de organisatie en de komende jaren zullen jongeren ook actief benaderd gaan worden vanuit het project.