Niet genoeg geld meer hebben voor de torenhoge energierekening en de steeds duurder wordende boodschappen. Voor steeds meer mensen is dit de dagelijkse realiteit. In onze provincie zijn ruim 3600 mensen afhankelijk van de voedselbank. Dat is 40 procent meer, dan aan het begin van dit jaar. Ook daarom komen de Drentse voedselbanken dit jaar weer met een actie.
Voor Richard (47) en Carolien (51) Knigge uit Emmen is het al jaren de normaalste zaak van de wereld. Iedere twee weken halen zij een pakket op bij de voedselbank Zuidoost-Drenthe in hun woonplaats. "Er zitten vaak houdbare producten in", zegt Richard. "Pasta, rijst. Maar ook groente en vers fruit. Dus lekker gezond."
Een zwaar auto-ongeluk heeft ervoor gezorgd dat Richard afgekeurd is en afhankelijk is van een WAO-uitkering. Het gezin heeft moeite om daarvan rond te komen. "We hebben ook nog een drieling in huis, van 14 jaar", vertelt hij. "De uitkering stijgt niet mee. En we hebben dus vijf monden te vullen."
"Ja, die pubers lusten wel wat, ja", lacht Carolien. "En we zijn dus heel erg blij met alles wat we krijgen. We moeten van het minimale rondkomen, dus kunnen we niet steeds naar de supermarkt om van alles te kopen. We maken gerechten met wat we kopen en heel soms halen we daar iets bij."
Het echtpaar laat zien wat het van de voedselbank krijgt. In het kratje zitten houdbare producten, maar ook sla, komkommer en maandverband. "Ja, voor dat laatste product mag wel meer aandacht komen. Veel mensen kunnen dat niet betalen", zegt Carolien.
Moeite om naar de voedselbank te gaan, heeft het gezin niet. "We hebben het nodig en dus schamen we ons daar niet voor. De mensen die voor het eerst komen, zijn die drempel al over", legt Richard uit. "Maar ik wil ook tegen mensen zeggen die er tegenaan hikken: Ga als je hulp nodig hebt."
Steeds meer mensen kloppen aan bij de voedselbank. En met de huidige inflatie en energieprijzen, voorzien voedselbanken nog een grotere stijging. De vier voedselbanken in de provincie kregen al 174.000 euro steun, omdat de vraag naar voedsel toeneemt en de toevoer afneemt.
Ook Richard en Carolien merken dat er steeds meer mensen bij hun voedselbank komen. "Na het ophalen van het pakket, drinken we altijd met z'n allen even wat koffie. In een keer dacht ik laatst: hé, verrek de groep is groter. Meer onbekende gezichten. De nieuwe mensen zijn wat afwachtend. Ik zeg altijd: Kom, even lekker een kopje koffie drinken."
Want de voedselbank is volgens het echtpaar Knigge meer dan alleen het afhalen van eten. "We helpen elkaar ook", zegt Carolien. "We geven elkaar ook tips. Bijvoorbeeld door naar de kappersschool te gaan als je naar de kapper moet. Want daar zoeken ze altijd modellen. En de afhaalgroepen op Facebook zijn ook handig. Daar bieden mensen veel spullen gratis aan."
Zorgen over de toename van het aantal cliënten heeft het echtpaar zeker. "Ja, zeker. Het zijn niet alleen maar meer de minima die moeten aankloppen, maar ook de middenklasse. Mensen, laten we elkaar waar het kan zoveel mogelijk helpen", roept Carolien op. "We hebben elkaar hard nodig."
De Drentse voedselbanken houden daarom ook dit jaar weer een grote voedselinzamelingsactie bij supermarkten. Op zaterdag 10 december staan vrijwilligers bij tientallen supermarkten in de provincie om zoveel mogelijk houdbare producten in te zamelen. De levensmiddelen worden volgend jaar aan cliënten uitgedeeld. Het flyeren gebeurt door vrijwilligers van de voedselbanken maar ook door leden van de Lions, de Rotary en de Soroptimisten en kerkleden.
Ook kun je ook doneren voor de Drentse voedselbanken. Het bedrag dat wordt ingezameld wordt verdeeld onder de voedselbanken in Drenthe. Er zijn doneermogelijkheden voor 190,00 euro (de energietoeslag), 100, 50, 40, 25 en 10 euro.