Coevorden verdubbelt bijdrage aan zorgverzekering voor minima

Gemeente Coevorden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Minima in de gemeente Coevorden krijgen normaal gesproken een bijdrage van tien euro voor hun zorgverzekering - beter bekend als gemeentepolis - maar die wordt volgend jaar verdubbeld naar twintig euro. Daarmee wil de gemeente meer steun bieden aan mensen met een kleine portemonnee. Deze verdubbeling geldt voor een proefperiode van een jaar.

"Gemiddeld stijgen de meest gekozen basisverzekeringen met ongeveer tien euro per maand, sommige verzekeringen zelfs wat minder", zegt wethouder Joop Slomp. "Op die manier hopen we de bewoners met een minimuminkomen een steuntje in de rug te kunnen bieden en houden de bewoners er zelfs nog iets aan over."

De verwachting van de gemeente is dat hierdoor meer bewoners gebruik gaan maken van de gemeentepolis. Tot nu toe maakten zevenhonderd inwoners er gebruik van. Door de verhoogde bijdrage is de verwachting dat het aantal stijgt naar achthonderd.

Aanpak

Voor de gemeente betekent het in dat zij in plaats van de geraamde 94.500 euro voor de gemeentepolis een bedrag van 192.000 euro moeten reserveren. De zorgverzekeraars die meewerken aan de gemeentepolis van de gemeente Coevorden zijn Univé en Zilveren Kruis. Zij zullen zorg dragen voor een passende campagne in de overstapperiode en bestaande deelnemers informeren over de verhoogde gemeentelijke bijdrage.

Benieuwd naar uitkomst

Na de proefperiode wordt de verdubbeling van de bijdrage tegen het licht gehouden. "Wij hebben ook nog een onderzoek lopen naar het totale minimabeleid", zegt wethouder Slomp. "Begin 2024 zullen we kijken wat heeft gewerkt en bekijken wat tegen die tijd nog nodig is."