Coevorden wil 1,8 miljoen euro inzetten vanwege inflatie en stijgende energieprijzen

Foto: Pixabay

Vanaf december 2022 tot en met maart 2023 wil gemeente Coevorden dat bewoners gecompenseerd worden voor de vaste lasten die zij deze winter hebben, omdat de gemeente ziet dat er steeds meer inwoners in de problemen komen door de hoge energieprijzen en inflatie.

De gemeente wil een speciaal Maatwerkfonds Vaste Lasten oprichten en wil daarvoor een bedrag van 1,8 miljoen euro ter beschikking stellen. Hoewel het Rijk voorzieningen treft, vindt de gemeente dat zij een vangnet moeten bieden voor diegenen die dat echt nodig hebben.

Op 20 december neemt de gemeenteraad een besluit over het Maatwerkfonds Vaste lasten.

'Ieder huishouden is anders'

Het maatwerkfonds moet het mogelijk maken dat de gemeente in elke situatie kan bijspringen. "Ieder huishouden is anders. Een chronisch zieke inwoner kan bijvoorbeeld vaak niet besparen op de energie, maar maakt wel veel kosten", zegt wethouder Joop Slomp. "Dat geldt ook voor inwoners die in een tochtig koophuis wonen en niet de mogelijkheid hebben dat snel te verhelpen."

"De gemeente wil met deze mensen in gesprek hoe zij kunnen helpen het huis energiezuinig te maken. Maar eerst moeten we zorgen we dat we iedereen die dat nodig heeft, de winter door helpen", aldus de wethouder.

Melden bij de gemeente

Het is de bedoeling dat inwoners zich bij de gemeente melden voor het Maatwerkfonds Vaste lasten wanneer het plan definitief is. Er zullen geen inkomenseisen verbonden zijn aan een bijdrage uit het fonds.

De gemeente wil vervolgens samen met de inwoner een budgetplan maken, waaruit blijkt of er een gat zit tussen de vaste en onvermijdelijke lasten aan de ene kant en het inkomen aan de andere kant.