Politieke partij organiseert bijeenkomst over toekomst landbouw: 'Kijken naar wat wél kan'

Alex Datema, zelf veehouder, is één van de sprekers woensdagavond. Foto: RTV Noord / Steven Radersma

Op een andere manier kijken naar landbouw en de blik werpen op de toekomst. Dat is de insteek van de openbare bijeenkomst over landbouw die woensdagavond in Emmen wordt georganiseerd. Aanjager van de avond is de Zuidoost-Drentse afdeling van politieke partij D66.

Volgens Martine Stulp, lid van de steunfractie van de partij in Emmen, is het belangrijk om te kijken naar wat wél kan. “In de media wordt er veel gekeken naar wat er allemaal niet kan. Het is natuurlijk ook zware problematiek met een diepe impact, maar wij willen graag kijken naar hoe het anders kan in de toekomst”, vertelt Stulp. “Er zijn al heel veel voorbeelden, ook in Drenthe, waar het anders gaat, waar landbouw anders wordt bekeken.” Stulp en haar partij vinden het belangrijk om een positieve draai aan de landbouwdiscussie te geven.

Sprekers met praktijkervaring

Aan de hand van een drietal sprekers die een idee hebben bij toekomstgerichte landbouw, wordt de avond vormgegeven. Stulp: “Deze sprekers staan met de voeten in de klei, of in het zand en veen. Zij hebben allen agrarisch gerelateerde functies en kijken naar hoe het anders en beter kan.”

Één van die sprekers is Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur en veehouder. “Hij is een boer die het anders doet en voorzitter van BoerenNatuur, een grote groep boeren die kijken naar hoe het ook anders kan”, zegt Stulp. Bovendien zat Datema ook aan de tafel als een van de gesprekspartners van Johan Remkes, toen deze onderzoek deed naar de stikstofaanpak.

Datema laat met zijn kleinschalige melkveehouderij in de praktijk al zien wat er mogelijk is en kan daar goed over vertellen. ”In zijn presentatie zitten mooie vormen van omdenken en ik denk dat hij mensen ontzettend kan inspireren en motiveren”, vertelt Stulp.

Ruimte voor discussie

Op de bijeenkomst is een ieder die interesse heeft in de landbouw en de toekomst van landbouw, welkom. “We willen graag de inwoners van Zuidoost-Drenthe informeren en laten zien hoe wij ernaar kijken”, aldus Stulp. “Maar er is ook ruimte om mee te praten.”

Na het drietal sprekers - naast Datema komen ook Bouchra Zouine (D66-kandidaat in de Provinciale Staten) en Mariska Pater (voorzitter van Herenboeren Assen) aan het woord - is er ook ruimte voor vragen aan de sprekers en een paneldiscussie. “Mensen kunnen hierin meedenken over wat ze zelf kunnen doen”, legt Stulp uit. “Het doel is dat bezoekers met meer informatie en vertrouwen in de toekomst weer naar huis kunnen gaan.”

De openbare bijeenkomst wordt woensdagavond 30 november georganiseerd in Hotel ten Cate in Emmen. De inloop is vanaf 19:30u, aanmelden is niet nodig.