'Stop geweld tegen vrouwen': actievlag gehesen in Emmen

Orange the World start actie tegen geweld tegen vrouwen en hijst de vlag in Emmen. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

'Stop geweld tegen vrouwen' is de boodschap van de campagne 'Orange the World'. Een boodschap die nog altijd relevant is. Wereldwijd heeft namelijk één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dit ruim 45 procent van de vrouwen. Om meer aandacht voor vrouwengeweld te vragen, kleuren daarom vanaf vandaag tot 10 december verschillende gebouwen wereldwijd oranje. Dit jaar ligt de focus van de campagne op preventie.

Zo ook in Emmen, waar vanmiddag de vlag werd gehesen door wethouder Guido Rink. En in Borger-Odoorn is in de namiddag het grootste en oudste hunebed van Nederland oranje verlicht. Hunebed D27 is het oudste object ter wereld wat ingezet is voor deze campagne.

'Aandacht heel hard nodig'

De cijfers in Nederland over geweld tegen vrouwen zijn opzienbarend. Bijna driekwart (73 procent) van de vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. En 45 procent van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee.

Ali Zingstra is coördinator van Orange the World in Emmen: "Elke keer als ik de cijfers zie dan denk ik 'dat kan niet waar zijn'. Dus ook al doen we deze actie al jaren, het blijft nodig."

'Je krijgt er geen vat op'

Burgemeester Jan Seton weet dat het ook in zijn gemeente speelt, maar geeft aan dat het lastig is om er vat op te krijgen. "Het onderwerp geweld tegen vrouwen blijft vaak onder de oppervlakte. Het wordt niet gemeld, mensen schamen zich ervoor, ondertussen is het een groot maatschappelijk probleem. Je weet wat voor effect het heeft op een gezin, een relatie en op kinderen."

Ondertussen staat het hunebed van Borger-Odoorn op de wereldwijde website van Orange the World in het rijtje tussen de Eiffeltoren en de Londen Tower Bridge. "Alle aandacht die we voor dit onderwerp kunnen krijgen is positief, dus dat we in dit rijtje staan is mooi meegenomen", lacht de burgemeester.

Wel wil Seton dat iedereen tenminste van deze actie leert dat er een speciale hulplijn is voor huiselijk geweld in heel Drenthe. Het is de organisatie Veilig Thuis Drenthe en het nummer 0800-2000 is 24 uur per dag te bereiken voor hulp.

'Preventie'

Inzetten op het thema preventie is volgens wethouder Guido Rink juist nu belangrijk. "Door Covid bleef iedereen achter de voordeur en de spanningen liepen dan vaker op en er werd vaker melding gedaan van agressiviteit." Volgens de wethouder is daar nu weer sprake van door de huidige inflatie.

"Daarom is het zo belangrijk om erover te blijven praten, zodat we het kunnen voorkomen", aldus Rink. "Het is gewoon tijd dat er een einde komt aan geweld tegen vrouwen. En als wij daar op deze manier een steentje aan kunnen bijdragen in Emmen, dan doen we dit graag."

In Emmen worden er daarom zestien dagen lang, dagelijks activiteiten georganiseerd door Orange Emmen om meer bewustwording voor het thema te creëren.

'Mannen moeten beter opgevoed worden'

"Het is trouwens geen vrouwenprobleem", zegt Zingstra."Juist mannen en jongens moeten zich bewust worden wat er in de maatschappij gebeurt." Volgens haar is het niet alleen zo dat dochters beter beschermd moeten worden, maar moeten zoons ook beter opgevoed worden.

Orange the World duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Zingstra heeft een duidelijke doelstelling voor ogen. "We willen dat vrouwen zich niet meer alleen voelen. We willen dat vrouwen zich door ons en anderen gesteund voelen en zich geroepen voelen het geweld te melden."