Sinterklaas voor iedereen: duizend cadeautjes voor gezinnen met weinig geld

Cadeaus. Foto: Pixabay

Bijna duizend cadeautjes, voor net zoveel kinderen die thuis een sober sinterklaasfeest vieren. De cadeautjes zijn ingezameld door verschillende serviceclubs in Emmen, waaronder de Rotary, samen met Stichting Leergeld. “Bij sommige kinderen thuis hebben ze de middelen niet om cadeaus te kopen, daar willen wij graag bij helpen”, legt Rosemarie van Stichting Leergeld Emmen uit.

Iedereen moet Sinterklaas kunnen vieren, dat is de gedachtegang achter de inzameling. “Je wilt alle kinderen een leuk feest kunnen bieden, ook als dat thuis door omstandigheden niet kan.” Daarom staan er nu grote stapels met cadeaus klaar voor een heleboel gezinnen in de gemeente Emmen.

Hulp

Stichting Leergeld zet zich in voor het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met weinig geld. Ze zetten zich in voor kinderen van vier tot achttien jaar. Ze helpen met kijken naar financiële mogelijkheden bij andere instanties en af ent toe bieden ze zelf hulp doormiddel van een voorschot of een een gift. Dit om te voorkomen dat kinderen uit bijstandsgezinnen niet kunnen mee kunnen doen aan activiteiten als sporten, muziekles, culturele activiteiten of schoolreisjes.

In Emmen zijn ongeveer vijftienhonderd gezinnen ingeschreven bij de stichting, waar je je kan melden als je een onder bepaald percentage boven het bijstandsbedrag verdiend. “Niet voor al deze gezinnen hebben we ook een cadeau”, legt de medewerkster uit.

De sinterklaasactie is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd, van vier tot en met twaalf jaar. “Dan kom je op ongeveer negenhonderdvijftig kinderen.” Voor al deze kinderen is er nu een cadeautje gekocht."

Uren inpakken

De grote stapels met cadeaus moeten ook worden ingepakt. Een grote groep vrijwilligers is de afgelopen weken bezig geweest met die taak. En dat koste de nodige energie. “Het zijn negenhonderdvijftig cadeautjes, dus daar ben je wel even mee bezig”, lacht Rosemarie.

De pakjes worden aankomende week naar de gezinnen gebracht, zodat ze op tijd zijn voor sinterklaas. “Af en toe moet je de goedheiligman een handje helpen, denken we dan maar”, laat Rosemarie weten. “We willen zeker weten dat iedereen met pakjesavond een cadeau heeft.”