Sinterklaas en Het Wolkentheater op visite in AZC Emmen en AZC Zweeloo

Intocht van Sinterklaas in Zuidoost-Drenthe. Foto: ZO!34

Kinderen in het AZC Emmen kregen vanmiddag bezoek van Sinterklaas. Samen met ‘Het Wolkentheater’ deed hij een voorstelling en de kinderen mochten meespelen in de voorstelling. Daarna moest de Sint snel verder naar het AZC Zweeloo voor een tweede voorstelling.

Aan de hand van een groot rood boek, van wel een meter groot, vertelde de Goedheiligman het verhaal van De gestolen ring van Sinterklaas. In het boek staan expres veel plaatjes, zodat de kinderen die nog niet zo goed Nederlands kunnen praten het verhaal ook begrijpen.

Het doel van Het Wolkentheater is om de kinderen in de azc’s de ellende van de dag even te laten vergeten. En dat is goed gelukt vandaag. De kinderen gilden het uit van blijheid en iedereen zong en danste vrolijk mee.

Zorgeloos kind kunnen zijn

"De optredens zijn bedoeld om kinderen met een traumatisch verleden weer zorgeloos kind te laten zijn", vertelt Thijs Roovers van Het Wolkentheater. "Sinterklaas is er voor iedereen in de wereld."

“We gaan ook naar gewone scholen, maar je merkt bij de azc’s hoe de kinderen op elkaar letten en voor elkaar zorgen”, vertelt Rovers. “Het is een hechte gemeenschap, dat is ontroerend om mee te maken.”

Behalve in Emmen en Zweeloo doet het gezelschap deze en komende maand nog veertien andere asielzoekerscentra aan in Nederland.‘Cadeautjeees'

De kinderen in het azc hebben geen uitleg nodig over wie Sinterklaas is. Het Sinterklaasjournaal wordt trouw gevolgd en sommige kinderen vertellen dat hij ook al een keer op school is geweest. Op de vraag wat de Sint zo bijzonder maakt? ‘Cadeautjeeeees’ roepen de kinderen in koor en pepernoten natuurlijk.

Volgens Roovers is de Sint ook erg belangrijk om andere redenen. "Hij opent de deuren naar de Nederlandse cultuur en samenleving. Maar elk kind krijgt natuurlijk ook een kleinigheid, want Sinterklaas snapt heus hoe belangrijk dat voor ze is", lacht hij.


Wolkentheater

Stichting Wolkentheater is bijna dertig jaar geleden opgericht door Adrijan Siniša Rakić (59), toen een vluchteling uit Belgrado. De theatermaker belandde in Amsterdam en verdiende zijn geld met poppenvoorstellingen op straat.

Inmiddels maakt hij ieder jaar sinds de oprichting theater voor asielkinderen in heel Nederland. "Ze moeten even kunnen ontsnappen uit de ellende van de dag", vertelt Rakić, hij weet uit ervaring hoe belangrijk dat is voor een vluchteling.