Mannen uit Emmen en Coevorden opgepakt voor hypotheekfraude

In een onderzoek naar hypotheekfraude heeft de politie drie verdachten opgepakt. Het gaat om een 44-jarige man uit Coevorden, een 42- jarige Emmenaar en een 43-jarige man uit Enschede. De mannen worden verdacht van het maken en gebruik maken van valse documenten om zo aan een hypotheek te komen.

Het gaat om een hypotheekbemiddelaar, een ondernemer en de fraudeur. De politie laat niet weten wie welke rol heeft. Het onderzoek is in 2021 gestart met een onderzoek naar een incident dat aanvankelijk niks met fraude te maken had. Tijdens dat onderzoek stuitte de politie op berichtenverkeer dat duidde op hypotheekfraude. Bij verder onderzoek kwamen de verdachten in beeld.

Reconstructie

De politie legt uit hoe de verdachten te werk gingen: De bemiddelaar benadert namens de fraudeur een bank voor een hypotheekaanvraag om een huis te komen. Daarbij doet hij zich voor als iemand in loondienst bij een bevriende ondernemer.

Die bevriende ondernemer geeft een werkgeversverklaring en salarisstroken, waarop de bank vervolgens een hypothecaire lening afgeeft. Daarvan koopt de fraudeur dan weer een woning. Huizen die gekocht worden via fraude zijn soms voor mensen zelf, maar worden ook vaak door criminelen gebruikt voor bijvoorbeeld opslag van spullen of voor het witwassen van geld.

Doorzoeking Coevorden

De politie heeft een doorzoeking gedaan in een kantoorpand in Coevorden. Daar hebben agenten administratie en gegevensdragers in beslag genomen. Gegevensdragers kunnen usb-sticks, laptops en computers zijn. De woning van de fraudeur is ook in beslag genomen. De politie is nog druk met het onderzoek bezig.