Lotte is de nieuwe kinderburgemeester van Borger-Odoorn

De nieuwe kinderburgemeester Lotte van de Scheur (l) met burgemeester Jan Seton en loco-kinderburgemeester Mette Holstege. Foto: Alieke Eising.

Borger-Odoorn heeft een nieuwe kinderburgemeester. En de eer is aan de twaalfjarige Lotte van de Scheur. Ze is vanavond officieel geïnstalleerd en is de gloednieuwe voorzitter van de nieuwe kinderraad van de gemeente.

Uit de handen van de vorige kinderburgemeester, Sterre de Jong, ontving Lotte vandaag de bijbehorende ambtsketen. Dit gebeurde in het gemeentehuis in Exloo, onder het toeziend oog van de nieuwe kinderraad.

De twaalfjarige is de derde kinderburgemeester in de gemeente. Naast het voorzitterschap over de kinderraad mag ze ook mee met burgemeester Jan Seton tijdens werkbezoeken en andere afspraken.

Meedenken

De kinderraad bestaat sinds drie jaar en aan de kinderen wordt gevraagd mee te denken over onderwerpen als duurzaamheid of pesten. “Het zijn allemaal ideeën van de kinderen zelf, waar wij in de gemeente graag mee aan de slag gaan”, zegt burgemeester Jan Seton.

Zeven kinderraadsleden hebben dit jaar een gooi naar het burgemeesterschap gedaan. Lotte is al winnaar gekozen door de kinderraadsleden.

Uniek

En ook die raad heeft een bijzonder tintje aankomend jaar. Voor het eerst sinds de oprichting van deze raad, drie jaar geleden, doen alle basisscholen mee. In totaal zitten dit jaar zeventien kinderen in de raad. “Het is mooi om te zien dat alle scholen meedoen dit jaar. De betrokkenheid bij de lokale democratie is dus groot”, aldus Seton.