Dartlegendes komen naar Coevorden voor benefietavond Andy Fordham

Albert Lubbelinkhof organiseert een benefietavond voor Andy Fordham Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

Vrienden voor het leven waren ze: kroegeigenaar Albert Lubbelinkhof (54) uit Coevorden en wereldkampioen darten Andy Fordham uit Engeland. Fordham kwam graag een pijltje gooien in café De Poort, de kroeg van Lubbelinkhof.

'The Viking' overleed in 2021. Lubbelinkhof hoorde dat zijn nabestaanden geldproblemen hebben. Daarom houdt hij een benefietavond met legendarische oud-darters.

Andy Fordham, Martin Adams, Tony O'Shea, Darryl Fitton; stuk voor stuk zijn het wereldberoemde darters. Wat veel mensen niet weten is dat ze in de beginjaren van deze eeuw regelmatig een pijltje kwamen gooien bij café De Poort in Coevorden.

Wereldberoemde stamgasten

"De manager van die gasten woonde in Emlichheim, hier vlak over de grens", vertelt oud-kroegbaas Lubbelinkhof. "Zo kwamen ze op een avond een keer bij mij in de kroeg, even darten, een borreltje doen. Zo is de vriendschap ontstaan." Telkens als Fordham een toernooi of demonstratie in Nederland had, toog hij eerst naar Coevorden, om zijn vriend te bezoeken en om in De Poort alvast warm te gooien.

Een hele club professionele darters uit het Verenigd Koninkrijk bezocht het dartcafé. Ook Coevorder darter Albertino Essers trainde met ze mee en een 15-jarige Michael van Gerwen was er ook vaak bij. "Tegen hem grapten we altijd dat hij nog een proefwerk had de volgende dag", grinnikt Lubbelinkhof. "Maar hij lachte ons allemaal uit."

Vriendschap

Met Fordham had Lubbelinkhof het meest contact. "We gingen vaak naar voetbalwedstrijden van FC Twente. Dat vond hij fantastisch. Altijd als hij in Nederland wat te doen had, ging ik mee. Over de EK-finale tussen Engeland en Italië, vorig jaar, hadden we nog contact gehad. Een paar dagen later zag ik in de pers dat darter Andy Fordham was overleden. Ik geloofde dat niet, dus ik stuurde hem een berichtje, maar natuurlijk reageerde hij niet. Zijn vrouw belde me tien minuten later om het nieuws te bevestigen." Fordham overleed op 59-jarige leeftijd.

In maart bezocht Lubbelinkhof de familie van de oud-darter en hoorde hij over de financiële problemen waarin de nabestaande verkeren. "Andy verdiende in zijn tijd nog niet zoveel als de huidige professionele darters nu. Daarnaast gaf hij het net zo hard weer uit, ook uit liefdadigheid. Zo hielp hij mij eens toen ik in de schuldsanering zat."

Benefietavond uitgesteld

Daarom wilde Lubbelinkhof iets terugdoen: een benefietavond met oud-topdarters in zalencentrum De Loo in Coevorden, waarbij toeschouwers kunnen genieten van een toernooi tussen de bevriende dartlegendes. "Darryl Fitton zei meteen toe, net als Martin Adams. Ook Neil Duff, de meest recente wereldkampioen, wilde meedoen", vertelt hij trots. Het plan was rond en de organisatie in volle gang. Tot hij slecht nieuws kreeg: zijn teen moest door een nare infectie geamputeerd worden.

Het werd nog erger: de bacterie bleek er nog steeds te zitten en na onderzoeken bleek er maar een oplossing: amputatie van het linkeronderbeen van Lubbelinkhof. "Ik noem me nu gekscherend One Leg Appie", zegt hij nuchter. Door de hele toestand kon de benefietavond niet doorgaan, maar nu het herstel voorspoedig gaat, is er een nieuwe datum geprikt: 15 april.

Toernooi

"We kijken nu of alle darters die toen toezeiden ook nu weer kunnen komen", vertelt de organisator. "De bedoeling is om een toernooi te houden met acht topdarters en daaromheen misschien een of twee bekende Nederlanders een pijltje te laten gooien, tegen bijvoorbeeld de zoon of dochter van Fordham." Lubbelinkhof hoopt 5000 euro op te halen met de benefietavond.

Dit is een artikel van