Inwoners De Wolden en Borger-Odoorn meer dan kwart inkomen kwijt aan energie

Energiequote per Drentse gemeente. Foto: CBS/ Zonneplan

De gestegen energiekosten hakken erin bij bewoners van gemeente De Wolden en Borger-Odoorn. Maar liefst 28 procent van het gemiddelde inkomen van inwoners van De Wolden en 26,2 procent van het inkomen van inwoners uit Borger-Odoorn gaat op aan de energierekening. Terwijl men in Meppel en Assen het minste deel van hun inkomen besteden aan energie, rond de 19 procent.

Eigenlijk komen alle Noordelijke provincies slecht uit het onderzoek. Al met al komen vijftien van de 25 gemeenten die het meeste van hun geld van hun inkomen uitgeven aan de energierekening uit Drenthe, Groningen of Friesland. Redenen die daarvoor gegeven worden zijn relatief oude en grote woningen, terwijl bewoners gemiddeld een lager inkomen hebben. De provincie die er het beste vanaf komt is Flevoland, daar gaat gemiddeld 15,4 procent van het inkomen op aan energiekosten. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau van Statistiek en het net uitgekomen onderzoek van energiebedrijf Zonneplan.

Volgens de onderzoekers is het ongeacht de verschillen ‘alle hens aan dek’. Omdat er vanaf tien procent al gesproken kan worden van ‘energiearmoede’.