Oranjefan Fienus Baas op weg naar Qatar: 'Voelt als een schoolreisje'

Fienus Baas Brilleman EK Foto: Fienus Baas, 'De Brilleman'

Fanatiek Oranjefan Fienus Baas uit Odoorn reist vandaag af naar het WK voetbal in Qatar om het Nederlands elftal te supporteren in de poulewedstrijden tegen Senegal, Ecuador en Qatar. Zijn bekende outfit zit in de koffer, de vliegtickets zijn geboekt en de spanning zit al in z'n lijf.

"Het voelt net als een schoolreisje", vertelt hij op Radio Drenthe tijdens de autorit naar het vliegveld in Düsseldorf. "Deze week was ik nog aan het werk, maar dan schiet het WK steeds door je hoofd. Je bent ook steeds bezig met bagage en nog wat papierwerk."

Baas wil op en neer naar Qatar

Baas alias 'de Brilleman' juicht de Oranjespelers toe in zijn kenmerkende outfit. Zijn koffer zit volgepakt met kledingstukken waarmee hij de tribune straks oranje kleurt. Behalve de grootglazige bril behoren ook een pruik, muts en klompen tot zijn bagage. "En nog wat persoonlijke dingen", aldus Baas.

Naast de Oranjewedstrijden heeft Baas tickets voor nog drie andere poulewedstrijden: België - Canada, Portugal - Uruguay en Australië - Denemarken. "Maar dan zit ik niet in mijn Oranje-outfit, hoor."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Fienus 'Brilleman' Baas

Kaarten voor de halve eindstrijd en de finale heeft de voetbalfan nog niet binnen. "Dat moet geen probleem worden, er komen nog heel wat kaarten terug in de verkoop, dus dan vliegen we weer die kant op. Want tussendoor moet er ook nog wat gewerkt worden."

Het mondiale voetbaltoernooi is zeer omstreden vanwege de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waaronder stadions zijn gebouwd en infrastructuur is aangelegd. Hierbij vielen zo'n 6.500 slachtoffers, becijferde de Engelse krant The Guardian eerder.

Omstreden WK

Baas zijn voorkeur is altijd uitgegaan naar een ander gastland dan Qatar, zo gaf hij eerder aan bij RTV Drenthe. Vooral de hoge kosten voor de trip naar het Midden-Oosten spelen daarbij een rol. "Elkaar opzoeken en lekker een biertje doen op het terras is er niet bij (...). Persoonlijk had ik liever gezien dat het toernooi in een land als Duitsland zou zijn. Dan ben je simpelweg met meer mensen en dat is veel gezelliger."

Voor het WK kreeg Baas een aanbod van Qatar om gratis het WK te bezoeken. In ruil voor positieve aandacht op sociale media, betaalt het golfstaatje de gehele trip. Vijftig Oranjefans gingen hier op in, maar de Odoorner sloeg het af. "Ik wil daar wél de vrijheid en geen verplichtingen. Eigenlijk ben ik blij dat er nu commotie over is en dat ik achteraf niet op het aanbod ben ingegaan", zo gaf hij aan.

Dit is een artikel van