Speeltuin in de wijk Lootuinen in Coevorden afgekeurd én afgewezen

Sandra Sakko van BSV Lootuinen: 'Hoop dat we de gemeente wakker schudden met onze plannen'. Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

Een krakkemikkige wipwap, rubber op de doelpalen dat loszit en roestende klimrekken. Bijna alle speeltoestellen in de speeltuin aan de Elemastraat in Coevorden zijn afgekeurd. BSV Lootuinen heeft daarom de speeltuin eerder gesloten. Daarnaast zijn de ambitieuze plannen voor een unieke speeltuinrenovatie van tafel geveegd door een Europese subsidieverstrekker.

Dus zit voorzitter Sandra Sakko met de handen in het haar. Als ze door 'haar' speeltuin loopt, wordt ze er haast emotioneel van. "Je zag het wel aankomen, dat de toestellen niet goedgekeurd worden, maar als het inspectierapport er dan is, is het toch slikken", vertelt ze. "We hebben meteen besloten dat we op slot gaan voor de rest van het seizoen, want je wil niet dat er iets gebeurt."

Afgekeurd

Veel van de ongeveer vijftien toestellen voldoen niet meer aan de veiligheidseisen. De buurt- en speeltuinvereniging is verantwoordelijk voor het onderhoud, maar reparatie is niet meer mogelijk. De buurtvrijwilligers hebben daar de kennis en kunde niet voor, en de leveranciers bieden de verouderde onderdelen niet meer aan. Daarom sluit de speeltuin nu zo'n vier weken eerder dan normaal in de winterperiode. "Als er niets gebeurt, kan de speeltuin in april ook niet open", voorziet Sakko.

Uniek in Noord-Nederland

Een compleet vernieuwde speeltuin is de grote wens van BSV Lootuinen. Het belangrijkste daarbij is dat de speeltuin toegankelijk is voor iedereen, ook voor de cliënten van zorginstelling Cosis en het daarbij behorende kinderdagcentrum Pontes, die vlak naast de speeltuin zitten. Regelmatig bezoeken zij met hun begeleiders de speeltuin, maar echt spelen kunnen ze niet allemaal, omdat sommigen bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.

"In Noord-Nederland zouden we hiermee uniek zijn", zei Sakko eerder over de plannen. "We willen alles vlak maken en paden leggen naar elk speeltoestel. Op sommige speeltoestellen, zoals een soort duo-schommel, moet je ook met een rolstoel of rollator kunnen. Alles moet zo breed uit elkaar staan, dat er een rolstoel met begeleider langs kan. Zo kunnen ook die kinderen ervaren hoe het is om in een speeltuin te spelen."

Afgewezen

In de zomer zag de vereniging het slechte nieuws al aankomen. De wijk bedacht een ambitieus plan: een speelplaats die toegankelijk is voor iedereen, dus ook mensen met een beperking. Geschatte kosten? 350.000 euro. Daarvoor klopte de speeltuin aan bij LEADER. Dat is een een Europees subsidieprogramma voor projecten op het platteland. Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden investeren in ideeën uit de samenleving die zorgen voor een mooi en leefbaar platteland.

Die wees de aanvraag af, omdat de wijkvereniging de voorfinanciering niet rond had. "We zijn maar een kleine wijkvereniging, dus om in drie weken tijd 350.000 euro bij elkaar te sprokkelen, was onmogelijk", blikt Sakko terug.

Gemeente

BSV Lootuinen schakelt daarom door naar de gemeente Coevorden. Vanavond spreekt Sakko in bij de commissievergadering van de gemeenteraad: "Het is niet alleen een speeltuin, maar een ontmoetingsplek in de wijk. We willen alle doelgroepen erbij betrekken. Ik hoop dat de gemeente Coevorden hierdoor wordt wakkergeschud. Laten we in Coevorden een uniek project voor het hele land opzetten."

Dit is een artikel van