Als je erop gaat letten, zie je ze overal: Drentse vlaggen. Drie jonge kunstmakers speuren de hele provincie af, op zoek naar deze symbolen van Drentse trots, want van de verhalen achter de vlag maken ze een documentaire en een theaterstuk.
Okki Poortvliet, Vera Vos en Hans van der Werf toeren vaak door Drenthe. Ondertussen turen ze gevels en tuinen af, op zoek naar stokken en masten met de Drentse vlag eraan.
"Als we er eentje zien, gaan we op de rem", vertelt Vos. "Vervolgens bellen we aan en vragen we of we een paar vragen over de vlag mogen stellen. Dat nemen we op en verwerken we in ons onderzoek. Het is een mooie ingang om over de Drentse trots te praten."
Gewapend met camera, microfoon en een dialect gaan de jonge Drenten op zoek naar verhalen over streektaal, naoberschap, thuis. Waarom is er ooit een Drentse vlag gehesen? Zo hebben de cultuurmakers de afgelopen maanden al wel veertig mensen gesproken over hun liefde voor Drenthe.
Filmmaker Okki Poortvliet en vormgever Vera Vos kennen elkaar van de kunstacademie in Groningen. De een komt uit Odoorn, de ander uit De Wijk. Als trotse Drentse meiden besloten ze om na hun studie samen iets te maken over Drenthe. Muzikant en theatermaker Van der Werf uit Borger maakt het Drentse drietal compleet.
De makers zijn op tjak in de gemeenten De Wolden, Westerveld, Emmen, Coevorden en Assen. Daar zullen ze alle gebundelde verhalen uiteindelijk op willekeurige plekken opvoeren in een theaterstuk. De opgenomen verhalen worden ook getoond in de documentaire.
In de zomer van 2023 moet het project De Drentse Vlaggenhijsers met de documentaire en de theatervoorstelling te zien zijn.