De plannen zijn nog niet definitief, maar vanuit de wijk is er al veel kritiek: de gemeente heeft vandaag haar plannen voor nieuwe woningen aan de Veenkampen gepresenteerd aan buurtbewoners. Op de locatie van de oude LOM-school komen tien woningen. “Het liefst zien we hier helemaal geen huizen”, laten de meeste buurtbewoners weten.
Dat dat niet heel realistisch is beseft Ieke Heetebrij, buurtbewoonster, zelf ook wel. “Vanuit de gemeente is de plek aangewezen als woonlocatie en die woningen worden er waarschijnlijk ook gebouwd.” Toch baalt de wijk behoorlijk van de nieuwe plannen. “Het is de enige plek in de wijk die nog groen is en waar mensen laagdrempelig bij elkaar kunnen komen.”
In juli heeft de gemeente een negental locaties aangewezen voor mogelijke woningbouw. Op dat moment was er geen enkele gemeentelijke kavel beschikbaar. Het grasveld op de plek van de voormalige school is er daar één van. “Er is een groot tekort aan kavels en met deze plekken proberen we dat op te lossen”, aldus de gemeente. Zeven van de tien woningen zijn ingetekend, drie van de toekomstige plekken staan als kavels ingetekend. Dat zien ze in de buurt niet zitten.
En daarom staat er vanavond een comité, namens de wijk, in de zaal in de Oostmarke met eigen tekeningen. Daarop staan een speeltuintje, een aantal banken, een bloemenpark en vooral geen huizen afgebeeld. “Het is een ontmoetingsplek in de wijk die van groot belang is.” Zo spelen er vaak kinderen of lopen ouderen uit de Oostermarke er even een rondje. “Dit veld maakt de wijk zo aantrekkelijk en dat zien we graag behouden blijven.”
Het verdwijnen van het groen, in combinatie met het type huizen wat de gemeente wil bouwen kan dan ook op weerstand vanuit de wijk rekenen. “Wij denken dat er betere plekken in de gemeente zijn om huizen te bouwen”, aldus het wijkcomité.
Daar denken ze bij de gemeente anders over. “Het is een zeer gewilde wijk om in te wonen, er zijn al jaren wachtrijen”, laat Marcel Schürmann weten. Hij is vanuit de gemeente projectleider rondom de woningbouw. “Elke verandering roept weerstand op en dat dat hier ook zo gaat is niet gek”, reageert hij op de kritiek van de buurtbewoners. “We snappen dat groen belangrijk is. Dat hebben we ook heel bewust ingetekend.” Een gedeelte van het veld is ingericht als wadi en speeltuin. Ook blijft een groot gedeelte van de bomen behouden.
Als er dan toch huizen moeten komen ziet de buurt het liefst lage seniorenwoningen. “Daar is hier echt vraag naar. In ieder geval vanuit buurtbewoners”, legt Heetebrij uit. “Dat bevordert volgens ons ook de doorstroom in de wijk.” Volgens het comité passen de plannen van de gemeente - elf dure woningen - niet in de wijk.
De plannen van de gemeente zijn nog niet in beton gegoten en de projectleider benadrukt dat buurtbewoners ideeën nog kunnen invullen. “Die nemen we mee in de definitieve planvorming. Als het allemaal lage huizen moeten worden dan is dat een mogelijkheid.”
Aan het feit dat het woningen in het hoge segment worden kan de gemeente echter niet veel doen. “De grond is op deze plek duur. Of je er nu een bungalow, seniorenwoning of een villa op bouwt maakt niet zoveel verschil.”
Het project bevindt zich nog in de beginnende fase. “De bestemming maatschappelijk, dus die moet nog gewijzigd.” Wel hebben ze een aantal fases tegelijk gedaan. “Een aantal onderzoeken moet je doen, of de plannen al concreet zijn of niet”, legt Schürmann uit. “Dus bijvoorbeeld een flora en fauna onderzoek is al gedaan.”
Daarnaast verwacht hij wel dat buurtbewoners nog bezwaren indienen. “We proberen met dit soort avonden al zo veel mogelijk ideeën mee te nemen, zodat de definitieve plannen goed vallen in de buurt.” Als alles meezit gaat de schop in 2023 in de grond.