De plannen voor de Rondweg gaan flink op de schop. De ongelijkvloerse kruising bij Bargermeer komt er niet en de snelheid blijft zeventig kilometer per uur. Dat betekent dat ook landbouwvoertuigen gebruik mogen blijven maken van de weg. De reden voor de versobering: minder draagvlak en een flink financieel tekort.
In het originele plan zouden de gelijkvloerse kruisingen verdwijnen en is de verhoging van de maximumsnelheid naar honderd kilometer per uur onderzocht. Deze aanpassingen zouden de beste doorstroming op de weg en meer veiligheid garanderen.
Door de grote prijsstijgingen en de weerstand vanuit een aantal bedrijven zijn de plannen voor de kruising in Bargermeer nog eens tegen het licht gehouden. “We hebben besloten de huidige kruispunten aan te pakken”, zegt de Drentse gedeputeerde Nelleke Vedelaar. Het schrappen van dit deel van het project betekent een flinke versobering van de algehele plannen voor de Rondweg.
De ongelijkvloerse kruising zou ter vervanging van de kruisingen bij de Abel Tasmanweg en de Philieas Foggstraat komen. Deze twee kruispunten blijven nu bestaan. Wel gaan ze op de schop. De huidige verkeerslichten zijn zo oud dat de onderdelen bijna niet meer te krijgen zijn. Slimme verkeerslichten, die reageren op de verkeersstroom, moeten straks voor betere doorstroming gaan zorgen.
Op de plannen voor de ongelijkvloerse kruising was al snel kritiek vanuit bedrijven. Het verdwijnen van de andere twee kruispunten zou een trechtervormig van verkeer veroorzaken rondom de ongelijkvloerse kruising en sommige bedrijven zouden juist minder goed bereikbaar zijn. “Minder bereikbaarheid en juist meer oponthoud is het tegenovergestelde van wat we willen bereiken”, aldus wethouder René van der Weide.
De keuze om de ongelijkvloerse kruising te schrappen scheelt veel geld. Zestig procent van het totale budget zou naar Bargermeer gaan. Als alles volgens de originele plannen zou zijn aangepast zou er twintig miljoen boven budget zijn uitgegeven. Voor het geld dat nu vrij komt, kan het projectteam de andere projecten wel aanpakken.
De aanpassing van Rondweg bestaat uit meerdere projecten. Zo is de aangepaste kruising bij Emmerschans onderdeel van het plan. En er staan er nog flink wat op de planning. Zo wordt het kruispunt Pottendijk nog ongelijkvloers gemaakt, net als bij Emmerhout, wordt de olieconstructie bij Bargeres vernieuwd en wordt een deel van de weg opnieuw geasfalteerd.
Daarnaast gaat de weg tussen Emmen en Klazienaveen op de schop. De aansluiting voor Barger-Oosterveld bij de Meerdijk komt ook te vervallen. Door de verwachte extra drukte op de ovonde wordt ook deze aangepakt. “Al deze plannen zijn nodig om de doorstroming van het verkeer goed te houden”, legt Van der Weide uit.
Het aanpassen van de maximumsnelheid naar honderd kilometer per uur is ook een discussiepunt geweest. Op een doorstroomweg - een weg zonder gelijkvloerse kruispunten- is de maximumsnelheid vaak honderd kilometer per uur. Op de Rondweg in Emmen blijft deze nu zeventig.
“Uit geluidsonderzoeken blijkt dat we nog de nodige maatregelen moeten treffen als de snelheid omhoog mag op de weg”, zegt de wethouder. “Denk bijvoorbeeld aan geluidswallen. Voor de toekomst wordt de verhoging niet uitgesloten. “Een weg leg je voor tientallen jaren”, aldus Van der Weide. “Daarom houden we nu vast rekening met eventuele aanpassingen in de toekomst.” Zo worden de in- en uitvoegstroken al langer gemaakt. “Dat het nu zeventig blijft betekent niet dat we er in de toekomst niet iets harder kunnen rijden.”
Als alles volgens plan verloopt zijn rond 2028 alle planen uitgevoerd.