Buschauffeurs in het streekvervoer leggen vanaf vandaag drie dagen het werk neer. Ondanks eerdere werkonderbrekingen blijft volgens vakbond FNV een fatsoenlijke cao uit, waardoor het pure noodzaak is om tot en met vrijdag te staken voor een hoger loon en een lagere werkdruk.
De vakbond wijst met de beschuldigende vinger naar de werkgevers, die medewerking zouden weigeren in het scheppen van betere arbeidsvoorwaarden. "Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel", aldus FNV-bestuurder Marijn van der Graag.
Het is niet bekend hoeveel bussen door de staken de komende dagen gaan uitvallen. Tijdens de eerdere stakingsdagen kon landelijk gezien 70 procent van de ritten wel doorgaan, al verschilde dat wel per regio. In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. Van hen zijn zo'n zesduizend aangesloten bij FNV. De collega's van CNV doen niet mee aan de actie, want deze vakbond zette wel zijn handtekening onder de huidige cao.
Op het station van Emmen, waarvanuit veel streekbussen in Zuidoost-Drenthe vertrekken, was het bij de vorige staking erg stil. Ook vandaag is het een stuk rustiger dan normaal. Dirk Visser, chauffeur bij QBuzz, doet ook mee met de staking en telde vanochtend slechts een enkele bus. "Veel van mijn collega's doen mee aan de actie. Daardoor is het een stuk rustiger op het station in Emmen", zegt hij. "De borden kleuren behoorlijk rood." Visser doelt daarmee op de informatieborden waar wordt aangegeven wanneer een bus vertrekt. Achter veel lijnen staat: 'Rijdt niet'.
De Q-liner tussen Emmen en Groningen is onder meer slachtoffer van de stakingen. In plaats van de gebruikelijke vier keer in het uur, rijdt deze nu nog maar één keer. Toch heeft dit minder impact dan je zou denken: het is door de herfstvakantie een stuk minder druk dan normaal, vanwege de herfstvakantie. Volgens chauffeurs is daar ook rekening mee gehouden bij het plannen van de staking, constateerde RTV Drenthe eerder vandaag. "De chauffeurs willen laten zien dat ze het er niet mee eens zijn, maar ze willen niet te veel passagiers tot last zijn", schrijven zij.
De FNV stelt dat chauffeurs het erg vervelend vinden voor de reiziger als bussen aan de kant blijven, maar ziet geen andere keus dan staken. Dat onderstreept ook Visser. "Het is echt niet dat we het leuk vinden om te staken, maar we zien geen andere keuze", zegt de chauffeur. "Gelukkig krijgen we wel over het algemeen positieve reacties van reizigers. Een duimpje omhoog, of 'zet 'm op vandaag!' Dat zijn wel mooie berichten natuurlijk."
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de stakingen onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat er wordt gestaakt voor een cao die eind dit jaar afloopt. "We hebben FNV al een aantal keer uitgenodigd. Maar de eisen die de vakbond nu stelt gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over werkdruk. Ik zie niet hoe die eisen met terugwerkende kracht in de huidige cao kunnen worden ingevoerd." Kagie doet daarom een oproep: "Kom aan tafel en hou op met actievoeren."
Buschauffeur Dirk Visser legt in de ZO!34 podcast 'Opstaan Doe Je Zo' uit waarom hij en zijn collega's de komende dagen staken. De podcast kun je hieronder luisteren, maar ook op bijvoorbeeld Spotify.