Overlast op Ermerstrand duurt voort, bewoners nemen maatregelen

Volgens voorzitter van de VvE, Martin Smith, loopt het de spuigaten uit. Foto: RTV Drenthe / Tom Meijers

Bewoners rondom het Ermerstrand voelen zich onveilig door de aanwezigheid van arbeidsmigranten op het terrein. Op diverse parken zijn daarom maatregelen getroffen om de overlast tegen te gaan.

Er zijn in totaal vier parken. Ermerstrand, Primo, Secundo en Ermerzand. Met name op Primo en Secundo wonen mensen permanent. Het grootste park, Ermerstrand, herbergt de meeste arbeidsmigranten en ligt achteraan op het terrein. Arbeidsmigranten wandelen dus geregeld over Primo en Secundo om zich richting de hoofdingang te bewegen. Met alle gevolgen van dien. Martin Smith, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, is het zat. "Er is geluidsoverlast, ik heb gebruikte spuiten gevonden, de arbeidsmigranten drinken veel en laten hun rotzooi slingeren. "

De bewoners treffen de maatregelen zelf, want dat hoeven ze naar eigen zeggen niet van de gemeente Coevorden te verwachten. "Zij zijn drukker met het project Vitale Vakantieparken, waardoor eigenaren hier uit hun huis worden gezet." Daar lopen de verhoudingen dan ook scheef volgens de bewoners: "Laatst werd er hier nog een arbeidsmigrant doodgestoken, maar daar wordt niets aan gedaan terwijl nette bewoners uit hun eigendom worden gejaagd."

Wethouder Steven Stegen (BBC2014) plaatst daar graag een kanttekening bij: "Wij willen een park waar recreatie op nummer één staat. In het kader daarvan worden permanente bewoners inderdaad verzocht andere woonruimte te zoeken. Maar wij begrijpen ook dat de woningmarkt moeilijk is op dit moment en dus doen we dat in bepaalde fases. Niet alleen de permanente bewoning, ook het huisvesten van arbeidsmigranten op vakantieparken wordt daarin meegenomen."

Verkeerde prioritering

Smith houdt de gemeente Coevorden verantwoordelijk voor de overlast: "Ik las in de krant dat er controle zou worden uitgeoefend met honden. Ik heb die honden nog nooit gezien."

De voorzitter wil dan ook actie zien vanuit de gemeente. "Ik las dat ze trots waren op het feit dat ze vijf buren van ons van het park hebben gejaagd. Dat zijn juist mensen die het netjes voor elkaar hebben. Laat ze eerst de overlastgevers aanpakken. Dat is in mijn optiek prioriteit één."

Ondanks dat het project Vitale Vakantieparken in volle gang is, wil dat niet zeggen dat er niets aan de overlast gebeurt, zegt Stegen: "Het is duidelijk dat er toezicht is en dat we goed met elkaar in gesprek zijn om een einde te maken aan de overlast."

Mary en Jannie zijn de overlast zat en hebben samen met andere bewoners een groot hek geplaatst

'Blij met het hek'

Inmiddels hebben bewoners zelf met een groot hek een doorgang versperd, waardoor arbeidsmigranten zich niet meer via Primo naar de hoofdingang kunnen bewegen. "Wij zijn erg blij met het hek", zeggen bewoonsters Mary Groenendaal en Jannie Eiting, die pal aan de doorgangsweg wonen. "We hebben nu in ieder geval minder last van ze."

Toch is het hek alleen niet de oplossing, zeggen ze. Eiting gaat bijvoorbeeld al niet meer met haar kleindochters naar het strand. "Daar voel ik me niet veilig. Ze (de arbeidsmigranten, red.) zitten daar met grote blikken bier en nuttigen een hoop alcohol. De daarmee gepaarde overlast maakt het er niet gezelliger op. Ik durf 's avonds niet eens meer over het park te wandelen."

'Het is bizar'

Andere vrouwelijke bewoners laten 's avonds de hond niet meer uit. Daarnaast zijn er een aantal dat contact onderhoudt met een portofoon om zo misstanden en gevaarlijke situaties snel te communiceren naar andere bewoners. "Het is bizar", stelt Smith.

"De gemeente Coevorden wil van het hele terrein een recreatieterrein maken, maar voorlopig zijn ze al een half jaar bezig om de arbeidsmigranten eraf te krijgen. De eerste moet ik nog zien vertrekken", zegt Smith verbolgen. Stegen is daarentegen vastberaden: "We gaan echt een einde maken aan die overlast en hebben duidelijk gemaakt dat het een ongewenste en illegale situatie is. Het bedrijf wordt dus ook zeker op haar verantwoordelijkheid aangesproken."

RTV Drenthe heeft meermaals geprobeerd om in contact te komen met de eigenaar van het Ermerstrand, Vincent van Olst, en uitzendbureau Prismaworkx. Ondanks meerdere pogingen waren zij niet bereikbaar voor commentaar.

Dit is een artikel van