Positieve cijfers, maar nog geen reden voor een feestje in Emmen

De begroting laat een positief beeld zien, maar donderwolken dreigen. Foto: ZO!34

Een positieve begroting, maar niet alleen maar reden voor een feestje, zo kan je het beste kijken naar de begroting van Emmen. Volgend jaar houdt de gemeente geld over, nadat er jarenlang bezuinigd moet worden. “Een aantal factoren bederven de feestvreugde echter wel”, vindt financieel wethouder Jisse Otter.

Een aantal onzekere factor spelen een grote rol in die bederving. De stijgende energiekosten en de gevolgen die daaraan kleven voor de inwoners van de gemeente geven een minder rooskleurig beeld dan gehoopt. Daarnaast stevent de gemeente af op een financieel ravijn in 2026. Door nu maatregelen te nemen probeert de gemeente die financiële tegenvallers zo goed mogelijk op te vangen.

“Met de keuzes die we maken proberen we de bestaanszekerheid van de burgers te vergroten.” Zo bevriest de gemeente de komende vier jaar de onroerendgoedbelasting (OZB) en zijn ze bezig met het opzetten van een calamiteitenfonds. Daarmee kunnen op korte termijn burgers of maatschappelijke organisaties die in financieel zwaar weer terecht (dreigen te) komen worden geholpen.

Afgrond

Wie een korte blik op de financiën werpt ziet dat het er in eerste instantie goed uitziet voor de gemeente. De inkomsten volgend jaar zijn 435 miljoen euro en de uitgaven 432 miljoen. “We houden drie miljoen over en de komende jaren gaan we dat bedrag verder uitbouwen”, ligt Otter de cijfers toe.

Toch kan hij niet achterover leunen. “Vanaf 2026 krijgen gemeenten minder geld van uit het Rijk. Dat betekent voor ons dat we er 10 miljoen op achteruit gaan.” Dat geeft onzekerheden. In het voorjaar moet duidelijk worden of dat tekort kan worden opgevangen. “Maar op dit moment is het echt een ravijn waar we op afstevenen.”

Stijgende prijzen

Niet alleen die afgrond zorgt voor onzekerheden: ook de stijgende inflatie en energieprijzen spelen een rol. Daarom wil de gemeente dus een calamiteitenfonds in het leven roepen. Daar kunnen burgers, maar ook organisaties een beroep op doen. “Hierbij moet je ook denken aan bijvoorbeeld de openluchtzwembaden, die al een noodoproep hebben gedaan”, zegt wethouder Pascal Schrik.

Het is de bedoeling dat er met het geld wat beschikbaar wordt gesteld voor het fonds, ongeveer 10 miljoen euro, veel verduurzaming plaatsvind.

Verder opvallende punten uit de begroting:

Dorpen en Wijken

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in het aanpakken verbeteren van dorpscentra en wijken in de gemeente Emmen. Op dit moment wordt er nog flink gewerkt in Emmer-Compascuum, waar het centrum flink op de schop gaat en onder andere een nieuwe sporthal wordt gebouwd.

“Daar wil de gemeente ook flink op in blijven zetten”, zegt wethouder René van der Weide. Door alle investeringen is het potje nu alleen leeg. “Aankomend jaar gaan we daarom inzetten op planvorming en het aanvullen van dat potje.”

Extra boa’s

In de begroting is ook geld vrijgemaakt voor zeven extra boa’s. Dat is volgens burgemeester Eric van Oosterhout hard nodig. “Er zijn een aantal plekken waar overlast moet worden aangepakt. Met het huidige aantal boa’s gaat dat niet lukken.” De gemeente wil van dertien naar twintig werkplekken.

Een plek die extra aandacht nodig heeft is het stationsgebied, waar al een tijd lang problemen zijn. “We willen met de extra boa’s niet het tekort aan politieagenten opvullen”, benadrukt de burgemeester. Het bewapenen van de boa’s is volgens hem dan ook geen bespreekpunt. “Met het vrijgekomen geld verwachten we deze werkplekken te kunnen vullen. Daarmee is straks een deel van het veiligheidsvraagstuk opgelost.”

Jeugdhulp

Net als afgelopen jaren is Jeugdhulp een pijnpunt in de begroting. “Het is een grote kostenpost en dat is het eigenlijk al sinds het begin”, zegt wethouder Dewi Leal. Landelijk wordt er flink bezuinigd en ook in Emmen moet er strenger gekeken worden naar het budget. De wethouder sluit een eigen bijdrage voor de jeugdzorg niet uit.

Kinderburgemeester

Als de plannen doorgaan heeft de gemeente vanaf het nieuwe jaar een kinderburgemeester. “Tijdens de verkiezingen was de opkomst heel laag en het onderzoek naar de reden is bijna afgerond”, vertelt Van Oosterhout. De uitkomsten van dat onderzoek moeten voor de gemeente duidelijk maken hoe ze in de toekomst de kiezer weer naar de stembus kunnen krijgen. “We proberen daarbij ook de jeugd te betrekken.”

Onderdeel van dat plan is het benoemen van een kinderburgemeester. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een jeugdraad.