Nieuwe Thriantaschool in Emmen officieel geopend

De nieuwbouw van de Thriantaschool. Foto: ZO!34

Onder luid applaus van de enthousiaste leerlingen rolde er vanochtend een voetbal door de voordeur van VSO Thrianthaschool in Emmen. Het was de officiële opening van het nieuwe gebouw aan de Velodrome in Emmen. De eer was voor FC Emmen speler Richairo Zivkovic, die mascotte SIBI mee had genomen.

“We zijn natuurlijk buren, dus we vinden het heel leuk dat ze mee wilden helpen”, zegt directeur Sarah-Lotte Kartner. De kinderen waren dolenthousiast over de komst van de voetballer. “Er zitten een aantal echte Emmenfans op school. Een aantal andere leerlingen waren vooral blij met de mascotte”, lacht ze.

Samen met de leerlingen heeft ze erg uitgekeken naar de opening. “We zitten hier natuurlijk al een paar weken, maar nu vieren we het écht.”En dat mocht volgens de directeur ook wel, want de leerlingen hebben behoorlijk moeten wennen. “De nieuwe locatie, de nieuwe lokalen, maar ook andere faciliteiten. Het was voor sommige leerlingen echt flink omschakelen.”

Afgekeurd

VSO Thrianta school biedt onderwijs aan ongeveer honderd moeilijk lerende leerlingen vanaf twaalf jaar oud. Dit aantal leerlingen was al een tijdje te groot voor het oude gebouw, wat stond aan de Zuidlaarderbrink. Meerdere noodgebouwen zijn bijgebouwd, maar het bleef te klein. “Daarnaast was het pand zodanig verouderd dat het is afgekeurd. We moesten iets nieuws.”

Dat nieuwe gebouw is na tien maanden flink doorbouwen begin dit schooljaar in gebruik genomen. “De leerlingen keken hun ogen uit”, zegt Kartner met een glimlach. “Het was echt genieten.” De eerste dag was voor veel leerlingen erg spannend, maar ondertussen willen ze niet meer weg.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De school biedt nu veel meer faciliteiten, zoals een aantal vaklokalen. “We hebben een grote keuken waarbij alles voorhanden is om ze voor te bereiden om bijvoorbeeld in de horeca te gaan werken.” Ook het technieklokaal biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. “De nieuwe apparaten zijn ook gedempt, waardoor de leerlingen minder prikkels krijgen.”

De nieuwbouw staat volledig in het teken van de mogelijkheden voor de leerlingen. Tegenwoordig krijgen leerlingen een diploma of certificaat als ze van het speciaal voortgezet onderwijs af komen. “In dit gebouw kunnen we ze alles bieden om zich goed te ontwikkelen.”

Duurzaam

Vorig jaar september ging de schop voor het eerst in de grond naast het voetbalstadion. Een jaar later konden de leerlingen er voor de eerste lessen binnenstappen. “We hebben wel wat vertraging gehad, maar dat was gelukkig maar een maandje”, legt de directeur uit. Dat er geen grote problemen waren is een grote opluchting geweest. “Er zijn op het moment zoveel materiaaltekorten dat we echt wel even ons hart hebben vastgehouden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Dat bleek nergens voor nodig en nu staat er een nieuw, bijna energie-neutraal gebouw. “Het dak ligt bijvoorbeeld volledig vol met zonnepanelen en ook isolatietechnisch is het heel modern.”

Puntjes-op-de-i

Vanbinnen is ondertussen alles tiptop geregeld. Buiten moeten nog wel een aantal dingen gebeuren. Zo liggen er nog een aantal hopen zand en liggen er stapels stoeptegels aan de rand van het plein. “Er komen nog een aantal speeltoestellen bij en er moet nog een stuk betegeld worden.” Begin November moet ook alles buiten af zijn.