Heemschut is tegen sloop flats in Emmermeer

De flats aan de Nijkampen in Emmen. Rijp voor de sloop of kostbaar erfgoed? © RTV Drenthe/ Lydia Tuijnman

Woningbouwcorporatie Lefier wil twee van de vijf flats, aan de Nijikampen in de Emmer wijk Emmermeer slopen.

Deze flats ontworpen door architect Arno Nicolaï, zijn volgens Heemschut wederopbouw-architectuur van de hoogste orde: Heemschut strijdt er daarom voor om hier een streep doorheen te halen.

"Het is niet eens zozeer het gebouw, maar het hele complex", zegt Frans Schouten, voorzitter van Heemschut Drenthe. "Hier ligt een naoorlogse moderne visie aan ten grondslag. Die lage huizen daar verderop horen er ook bij, die zijn van dezelfde architect. Huizen voor gezinnen, bejaarden, alleenstaanden. Daarbinnen een gemeenschappelijke groene ruimte bedoeld voor kinderen om te spelen en voor moeders om daar de was uit te leggen. De moeite waard om te renoveren en te behouden. Doodzonde om te slopen."

Vochtig, koud en vies

Mensen die de flats van binnen kennen zeggen: "Alles mooi en aardig, maar Heemschut hoeft er niet te wonen. Het is een tochtgat, het is er vochtig, koud en vies. De trappen zijn steil en smal, je stoot je kop als je langer dan één meter tachtig bent."

Schouten knikt instemmend: "Ik zou er met mijn 77 jaar ook niet willen wonen en naar boven moeten lopen met mijn tasje boodschappen, dat geef ik onmiddellijk toe. De flats zijn uitgewoond. Er is ook decennia niks aan gedaan. Maar je kunt er best wat van maken. En de gedachte dat slopen goedkoper is dan nieuwbouw is echt niet meer van deze tijd."

Renoveren

Wat Schouten betreft zouden de gerenoveerde flats voortreffelijke starterswoningen of huisvesting voor alleenstaanden kunnen zijn. "Daar is op dit moment ook grote vraag naar. Als je kijkt naar de prijzen die betaald moeten worden voor nieuwbouw, dan is het heel goed mogelijk om dit van driedubbelglas te voorzien, om de kieren dicht te maken en om een verwarmingssysteem te maken dat milieu- en energievriendelijk is. En dit erfgoed in stand te houden als een symbool van de vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog: de wederopbouw."

Heemschut betrekken bij nieuwbouw

Elles Dost, bestuurder van Lefier, zegt dat de woningbouwcorporatie inderdaad besloten heeft twee van de vijf flats te gaan slopen. "Ze zijn technisch af, door betonrot. We hebben al balkons moeten versterken die daardoor onbetrouwbaar waren geworden. Er is asbest in verwerkt. Als je al zou willen renoveren en verduurzamen, moet dat buitenom en dan tast je het aangezicht van de panden ingrijpend aan." Lefier wil liever investeren in levensloopbestendige woningen. "Deze huizen hebben zulke ongelukkige en gedateerde plattegronden, daar wil niemand meer in wonen." Dost zegt de stedenbouwkundige structuur van hoog- en laagbouw in de wijk in stand te willen houden. Ook is aan Heemschut gevraagd of zij wil adviseren over het aanbrengen van architectonische elementen in de nieuwbouw, die zullen verwijzen naar de ontwerpen van Nicolaï.

Bron : RTV Drenthe