CBK gaat bijna twee miljoen meer kosten, ondanks kritiek

Zo komt het nieuwe CBK er uit te zien. Foto: Gemeente Emmen

De verbouwing van de kelders van het voormalig Biochron gaat ruim 1,7 miljoen euro extra kosten. “De prijsstijgingen in onder andere de bouw en materiaal maken dat dit niet anders kan”, zegt wethouder Jisse Otter. De verbouwing zou al 5,5 miljoen gaan kosten. Ondanks kritiek werd er vanavond ingestemd met de prijsverhoging.

In de kelders is straks ruimte voor het Centrum Beeldende Kunst. De plannen die er nu liggen voor de verbouwing van het voormalig Biochron en de entree van het Rensenpark zijn volgens de wethouder niet meer uitvoerbaar zonder extra geld.

Op de plek waar vroeger de haaienbassins waren is straks ruimte voor kunsttentoonstellingen. Het gebouw is al gesloopt en het CBK kan na de verbouwing zijn intrede nemen in de grote ondergrondse ruimte, waar het plek krijgt voor nieuwe tentoonstellingen. De helft van de ruim tweeduizend vierkante meter is voor het CBK. Voor de rest van de oppervlakte is nog geen bestemming gevonden. Daarnaast wordt met dit geld de entree en de bovenkant van het Biochron aangepakt.

Niet uit te leggen?

Een extra budget van bijna twee miljoen is volgens de tegenstemmers niet uit te leggen aan de bewoners. “We moeten in tijden waarbij inwoners niet rond kunnen komen hen boven dit soort prestigeprojecten stellen.” Meerdere fracties vinden de timing van opnieuw de portemonnee trekken niet heel fijn. “Het voelt dubbel, omdat mensen in armoede leven. Toch moeten we ook kijken naar het visitekaartje van de stad.”

Het verbouwen van het Biochron en de entree van het park moet de eerste grote stap zijn in de herijking van het park “Het park is nu een puist in het centrum van de stad”, aldus Jeroen Mulder (PvdA). Volgens hem is het verhogen van het pand nu nodig. “De pui ligt er al uit, we moeten nu gaan plaatsen, anders blijft het naar binnen regenen”, duidt hij de situatie spreekwoordelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Zo gaat de bovenkant van het Biochron er uit zien. Foto: gemeente Emmen

Toch had die pui er volgens andere fracties iets soberder uit kunnen zien, maar “zonder instemming van de raad voor extra budget is het geld niet uitvoerbaar.” Dat was de boodschap van raadsvoorstel vanuit het college. En juist die zin schoot bij veel fracties in het verkeerde keelgat. “Ik vraag me af waarom de plannen niet simpeler kunnen?”, zegt Joey Koops van D66. Het is niet de enige fractie die versobering praktischer had gevonden. “Extra geld moet eerlijker verdeeld worden.”

Toch klopt die ‘alles of niets’ berekening volgens de wethouder wel. “In principe moeten we dan 1.7 miljoen uit het huidige plan halen. Dat is veertig procent van de aanbesteding”, zegt Otter. Dat minderen betekent dat ze beter terug hadden gekund naar de tekentafel. Hij durft niet uit te sluiten dat het bedrag niet nog verder oploopt. “Als er sprake is van overmacht kan het gebeuren dat onderdelen opnieuw berekend moeten worden.” Wel benadrukt de wethouder dat hij de kans zeer klein acht. “De rest van de risico’s liggen op dit moment bij de aannemer."

Onnodig

Marcel Meijer (VVD) is voorafgaand aan de vergadering al duidelijk. “We moeten stoppen met dit geld verslindende project.” De VVD stemde tegen de verhoging, zoals ze eerder al tegen de verbouwing van het Biochron stemde. “Het kost zoveel meer geld dan het op gaat leveren”, aldus Meijer. Het CBK heeft jaarlijks dertienduizend bezoekers en de kosten liggen rond de vijf ton per jaar. “Als ze straks naar de kelder verhuizen zitten we er voor jaren aan vast, terwijl de kosten hoger worden.”

Naast de VVD stemden ook 50Plus, PVV en Forum voor Democratie tegen. De andere fracties stemden in met de verhoging.