Komt er een kinderburgemeester in Emmen?

Misschien zit er in de toekomst ook een kinderraad in het gemeentehuis. Foto: ZO!34

Kinderen in de gemeente moeten meer betrokken worden bij de politiek in de gemeente. Althans, dat vinden de fracties van VVD en PvdA. “Het kan heel nuttig zijn om kinderen mee te nemen in de wereld van politiek en ze daarmee hopelijk enthousiasmeren”, zegt Anita Scheper (VVD). Daarom dient ze samen met Anita Louwes (PvdA) een motie in om voor een kinderraad te pleiten.

De gemeente moet actief gaan helpen in het opzetten van zo’n raad en het benoemen van een kinderburgemeester. In andere gemeenten gebeurt dit al, zoals in buurgemeente Coevorden. “Voor ons is het belangrijk dat ook kinderen mee kunnen denken”, zegt Louwes. “Jongeren vroeg betrekken bij de politiek heeft veel voordelen.”

Zo zouden kinderen goed mee kunnen denken over meerdere thema’s die nu landelijk spelen. “Kinderen hebben ook een stem en weten heel goed hoe die te gebruiken”, zegt Scheper. Daarnaast is volgens de politici goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren over politiek. “Als je ze vroeg meeneemt in het proces van besluitvorming en democratie kunnen we ze hopelijk enthousiasmeren.”

Stemmen

Als dat enthousiasmeren uiteindelijk lijkt tot meer participatie en meer jongeren die gaan stemmen is dat volgens Louwes mooi meegenomen. “De opkomst van bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen was heel laag, we hopen dat deze jongeren straks ook andere jongeren kunnen stimuleren.”

Onderwijs

Hoe die raad er precies uit moet zien hebben de fracties nog niet besloten. “Wij denken niet dat wij daar de aangewezen personen voor zijn”, denkt Scheper. Louwes is dat met haar eens. Daarom zien beide politici een rol weggelegd voor het onderwijs in de gemeente. “Zij hebben kijk op welk moment kinderen dit qua ontwikkeling het beste zouden kunnen doen.”

De fracties dienen morgenavond de motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering. “We hopen dat andere partijen er positief tegenover staan”, zegt Louwes.