Nergens in Drenthe roken zoveel jongeren als in Emmen

Vooral meiden roken meer. Foto: Pixabay/Geralt

Tijdens de coronatijd zijn meer Drentse jongeren gaan roken. In 2019 rookte 7,6 procent van de twaalf tot zestienjarigen wekelijks, in 2021 staken elf procent van de jongeren een sigaret op. In de gemeente Emmen ligt het aantal rokers ver boven dat gemiddelde: zeventien procent van de jongeren rookt.

De provincie Drenthe is met deze cijfers de landelijke koploper. Het gaat om een onderzoek van Independer, op basis van gegevens van de verschillende GGD locaties en het RIVM. Ook onder andere Zeeland (10,5 procent) en Friesland (10,2 procent) scoren slecht. Landelijk geeft één op de tien jongeren aan dat ze de afgelopen maand hebben gerookt.

Verdubbeling

Emmen is dus provinciaal de koploper: één op de zes jongeren steekt minstens wekelijks een sigaret op. Dat aantal is verdrievoudigd in vergelijking met 2019. Toen ging het om ongeveer zes procent van de jongeren. Volgende maand begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken.

De rest van regio Zuidoost-Drenthe staat er beter op. In Coevorden rookt met moeite acht procent van de jongeren wekelijks. In Borger-Odoorn hebben ze te weinig gegevens, dus daar is geen percentage van bekend.

Meisjes

Landelijk is het aantal dagelijks rokende jongeren met bijna veertig procent gestegen. Volgens Independer is dit een opvallend cijfer, omdat de laatste jaren juist een dalende trend te zien was. Het aantal meisjes van twaalf tot zestien jarigen die roken is toegenomen met meer dan vijftig procent, terwijl dit bij jongens om vijfentwintig procent gaat.