Streep door wielerklassieker PWZ Zuidenveldtour

De koers vorig jaar. Foto: PWZ Zuideveldtour

De PWZ Zuidenveldtour houdt na dertig jaar op te bestaan. De wielerronde met een internationaal deelnemersveld behoorde tot de top van de amateurwedstrijden van Nederland. “Het organiseren kost tegenwoordig meer energie dan het oplevert. Daarom hebben we met pijn in het hart besloten te stoppen”, laat voorzitter Johan Boxem weten.

Stichting PWZ startte in 1992 met het organiseren van de koers. Wat begon als een wielerronde met alleen lokale deelnemers is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een internationaal bekende klassieker. De ronde, met de start in Dalen en de finish in Nieuw-Amsterdam, heeft de 1.2 UCI status. “Dat houdt in dat er deelnemers buiten Nederland meedoen aan de ronde.”

Zware beslissing

Voor de organisatie was het alles behalve een makkelijke keuze. “Jarenlang hebben zowel het bestuur als de vrijwilligers met heel veel liefde aan deze wedstrijd gewerkt”, zegt Boxem. Ondanks die inzet heeft het bestuur besloten om de stekker uit het evenement te trekken. “De reden is niet eenduidig.”

Zo hebben onder andere gaten in het organisatiecomité en ouder wordende vrijwilligers een aandeel in de keuze. “We hebben een zeer grote vrijwilligersgroep, ongeveer honderdvijfenzeventig, maar die worden ook ouder.” De nieuwe aanwas valt tegen en daardoor weet de organisatie niet in hoeverre ze in de toekomst nog makkelijk de wielerkoers kunnen opzetten.

Daarnaast helpen steeds strengere protocollen ook niet mee. “Het wordt steeds lastiger om iets te organiseren. Zo merk je bijvoorbeeld de laatste jaren dat het steeds lastiger is om genoeg politie te regelen.”

Nu stoppen

Het organiseren van de klassieker levert niet meteen voor dit jaar problemen op. Toch heeft het bestuur besloten om dit jaar al de stekker uit de koers te trekken. “We zien in de toekomst problemen, maar willen niet tot dat moment wachten.”

De stichting PWZ blijft wel actief in het promoten van de wielersport. “In welke mate hebben we nog niet bedacht. We willen eerst dit goed afsluiten.” De voorzitter blikt met een goed gevoel terug op afgelopen dertig jaar. “We hebben een prachtige koers neergezet. Het is voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers erg zonde dat het nu stopt”, vindt Boxem.