Leeuwin Tia overleden na gevecht

Tia is 16 jaar geworden. Foto: Wildlands

Leeuwin Tia van de Emmer dierentuin Wildlands is gisteren op 16-jarige leeftijd overleden. Uit het onderzoek blijkt dat zij aan de gevolgen van een gevecht is overleden. De leeuwin is voor sectie overgebracht naar faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

De leeuwengroep van het dierenpark zit middenin het introductieproces van een nieuwe man. Deze 12-jarige leeuw, Jafar, kwam begin vorige maand vanuit Frankrijk aan in Emmen. Stap voor stap is hij bij de leeuwinnen geïntroduceerd. Zo’n kennismakingstijd kan bij deze roofdieren erg lang duren en is zeker niet zonder risico’s. Belangrijk bij deze introductie is dat een nieuwe man zijn leiderschap opeist. Bij de leeuwen kan dit gepaard gaan met de nodige schermutselingen.

Tia was van de damesleeuwen het hoogst in rang. Mede hierdoor was er af en toe volgens de verzorgers wat wrijving tussen haar en de leeuwenman. Waarom het in de nacht van zaterdag op zondag mis is gegaan, is niet te zeggen. Camerabeelden laten niets zien van het gevecht. De dierverzorgers troffen de leeuwin ’s ochtends overleden aan op het buitenterrein.

Bezoekers van het park hebben niets van dit incident meegekregen. Op dit moment gaat de introductie in de leeuwengroep gewoon door. De vier leeuwen kunnen zelf kiezen of ze op het buiten- of binnenterrein lopen.