Alternatief voor plastic wordt gemaakt in Emmen

Het bedrijf gaat een alternatief maken voor plastic. Foto: Pacques Biomaterials

Het bedrijf Paques Biometrials gaat in Emmen een installatie bouwen dat een biologisch alternatief voor plastic kan maken. De installatie gaat werken vanaf 2023. De bouw levert veertig banen op.

De installatie wordt door Paques Biomaterials gebouwd op GETEC PARK.EMMEN. Ze gaan volledig biologische afbreekbaar biopolymeer produceren. De eerste installatie, die volgend jaar in werking moet zijn, is een demo, in 2026 moet er een commerciële fabriek staan. De investering komt naar verwachting uit op achtenvijftig miljoen euro.

Alternatief

Het bedrijf heeft daarmee een alternatief gevonden voor reguliere plastics die niet afbreekbaar zijn en op olie zijn gebaseerd. Dit wordt onder andere gebruikt in verf, kleding en cosmetica. Paques Biomaterials zegt zelf een volledig circulaire alternatief te hebben gevonden. “We gebruiken natuurlijke bacteriën en processen om dit te maken”, aldus het bedrijf. “Vanuit afval wordt biomateriaal gemaakt.”

“Hier is alles aanwezig”, zegt manager Joost Pâques over de keuze voor het bedrijf om zich in Emmen te vestigen. De fabriek komt op een kavel tussen GETEC en de rondweg. Dit gebied is bedoeld voor bedrijven die bezig zijn met circulaire economie en het vergroenen van chemische processen. “De focus op vergroening en de partners op het terrein zijn doorslaggevend geweest”, zegt de manager.

Ook de gemeente en de provincie zijn blij met de komst van het bedrijf. “Drenthe is met het Chemical Cluster Emmen koploper in Europa als het gaat om de productie van groene kunststoffen. Dit wordt nu extra versterkt”, zegt Gedeputeerde van Provincie Drenthe Henk Brink.