Borger-Odoorn wijst nieuwe locaties voor tijdelijke opvang asielzoekers aan

Het gemeentehuis van Borger-Odoorn. Foto: RTV Drenthe / Tom Meijers

De gemeente Borger-Odoorn gaat tijdelijk vluchtelingen huisvesten in de tweepersoons units bij het gemeentehuis en in een groepsaccommodatie op het terrein van Camping Exloo. Elders in de gemeente hoopt het college nog 17 vluchtelingen onder te brengen.

De gemeente zet daarmee in totaal in op de opvang van 50 vluchtelingen. Dit als reactie op de afspraak die het kabinet vorige week maakte met de Vereniging van
Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Veiligheidsregio’s over crisisnoodopvang. Gemeenten moeten een tijdelijke verblijfplaats bieden aan vluchtelingen voor de periode van 1 oktober 2022 tot en met januari 2023. De Veiligheidsregio’s hebben afgesproken per regio 450 vluchtelingen te plaatsen.

Snel beschikbaar

De twee opvanglocaties kunnen al snel klaargemaakt worden voor de opvang. De gemeente verwacht daarom de vluchtelingen al voor 1 oktober te kunnen plaatsen. Burgemeester Jan Seton: “In Borger-Odoorn zetten we sinds het vroege voorjaar al regelmatig diverse locaties in voor de opvang van vluchtelingen. We doen dit graag, omdat we daarmee ook de druk op de gemeente Westerwolde kunnen verlichten. De Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk in de units in Exloo verbleven, hebben een nieuwe woonplek gekregen in onze gemeente."

Deze units worden nu dus opnieuw ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Om aan de taakstelling te voldoen, wordt ook de groepsaccommodatie op Camping Exloo ingezet. De burgemeester is vol vertrouwen dat voor de overige 17 vluchtelingen ook plek wordt gevonden. "Daarmee voldoen we dan aan onze taakstelling", aldus Seton.

De inwoners van Exloo hebben maandag 19 september een brief ontvangen over de inzet van de opvanglocaties in het dorp. Op woensdagavond 21 september heeft de gemeente de omwonenden geïnformeerd over de plannen.