Kringloopwinkel Veenoord weer open na brand: 'Vol goede moed verder'

Grietje Boer van de kringloopwinkel. Foto: Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Kringloopwinkel Het Tweespan in Veenoord is weer open na de brand van vorige week. Afgelopen nacht brak buiten op het terrein brand uit, die schade veroorzaakte aan de gevel en ramen. Het magazijn en de winkel bleven gespaard. Een mogelijke dader is nog altijd niet gevonden.

Een zwartgeblakerde auto, een grote afgebrande trailer en allerlei verloren spullen op het terrein worden de komende tijd opgeruimd. Ondertussen wordt ook een nieuwe lading nieuwe spullen voor in de winkel verwerkt in het magazijn.

Binnen wordt er ingericht. "De bank moet even in die hoek, dan kan je daar een zitje maken", zegt eigenaresse Grietje Boer tegen een medewerker die met een bankstel naar binnen loopt.

'Blij dat we weer open zijn'

"We zijn heel blij dat we weer open zijn", lacht ze. "Vanaf gisteren hebben we weer elektriciteit en zijn we weer open zoals we dat waren." Boer noemt het een 'geluk bij een ongeluk' dat het magazijn en de winkel niet verwoest zijn. "Toen ik hier die nacht stond was ik bang dat alles eraan zou gaan. Maar dat viel gelukkig mee."

Het contrast tussen de zwartgeblakerde buitenkant en de ingerichte winkel is volgens Boer groot. "Het is nog steeds een trieste aanblik zo. We zijn begonnen met opruimen, de ingang naar de roldeur is weer vrijgemaakt. De eerste spullen komen weer binnen. We hebben veel te doen maar gaan vol goede moed weer verder."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Spullen worden gebracht en opgeruimd

Het opruimen gebeurt de komende tijd beetje bij beetje. De kringloopwinkel heeft zware jaren achter de rug vanwege de coronacrisis en heeft bijna geen reserves meer. "Het brengt veel kosten met zich mee. De stichting kan dat eigenlijk niet hebben. Maar we moeten proberen zo goedkoop mogelijk op te ruimen. Het zal nog wel even duren voor het helemaal opgeruimd is."

"Omdat we het met vrijwilligers moeten doen, zal het langer duren dan normaal denk ik", vervolgt Boer. "De grote trailer wordt volgende week opgehaald. We krijgen gelukkig hulp van alle kanten. Mensen die hier vrijwillig komen helpen, die hier anders niet rondlopen. Mensen van wie we hun afvalpassen mogen lenen, zodat we naar de milieustraat kunnen."

(Tekst gaat verder onder de foto)

De eerste klanten komen na de brand weer in de winkel

De brand heeft grote impact gehad op de medewerkers, die via de dagbesteding hun uren draaien in de zaak. "Het is voor hen lastiger dan voor mij. Die mensen slapen er 's nachts niet van en zijn helemaal uit hun doen. We proberen er voor ze te zijn door vooral hier te zijn en ze op te vangen. Maar daar ligt ook geen draaiboek voor klaar, wat we moeten doen als er brand is."

Brandstichting, onderzoek loopt nog

De politie vermoedt brandstichting en doet nog steeds onderzoek. Volgens Boer is op camerabeelden te zien hoe iemand aan komt fietsen, en even later weer vertrekt. Daarna is een brand te zien die onder de grote trailer begint. "Dat idee dat iemand het heeft aangestoken brengt toch wel angst met zich mee. Bang van: wat gebeurt er misschien vannacht, of morgen? Dat je niet weet waarom iemand het heeft aangestoken. Het maakt je heel erg bang."

"Ik verwacht toch wel dat er wel ergens beelden zijn, waarop de man of vrouw goed herkenbaar is. En dat diegene dan gestraft kan worden", besluit ze.

Dit is een artikel van