Willem Vossebeld uit Steenwijksmoer wint WK Tractorrijden met oldtimers

Willem Vossebeld op zijn oldtimer met de eerste prijs. Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

Drenthe heeft er een wereldkampioen bij. Willem Vossebeld uit Steenwijksmoer keerde vandaag weer met zijn trekker terug uit Oostenrijk. Daar pakte hij zaterdagochtend de wereldtitel voor trekkerrijden met oldtimers. Zijn zoon Rick (21) werd tweede.

Elk jaar wordt op de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, het WK Tractorrijden met Oldtimers gehouden. Bijna vijfhonderd deelnemers vanuit heel de wereld komen hier op af. Het is een bijzondere wedstrijd op een bijzonder parcours over de steile Großglockner Hochalpenstraße, van ongeveer 18 kilometer lang.

Niet gemakkelijk

Die straat wordt voor het WK afgezet en in twee stukken opgedeeld. De bestuurders moeten achter elkaar met hun oude trekkers beide delen in dezelfde tijd afleggen, hoe snel ze dat doen maakt niet uit. Zolang ze over het tweede deel maar net zo lang doen als over het eerste deel. Dat is nog niet makkelijk, weet Vossebeld: "Hier in Nederland zet je hem op handgas en dat ding doet het. Daar is het een ander verhaal."

"Omdat het daar zo steil is, moet je hem soms wel twee keer terugschakelen, zeker met die oldtimers", vertelt Vossebeld. "Daarnaast moet je soms inhalen, als je wat sneller bent dan je voorligger. Je moet ongeveer dezelfde snelheid aanhouden en dan komt het voor de rest vooral aan op geluk."

Eerste en tweede

Het verschil tussen de gemiddelde tijden van Vossebeld was minder dan een seconde: 0,76 seconden. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, behaalde zoon Rick de tweede plaats met een tijdsverschil van 1,36 seconden. "We zaten op het terras toen we gebeld werden door de organisatie. Die vroeg of we naar de prijsuitreiking kwamen, omdat we in de prijzen gevallen waren. Daar bleken we uiteindelijk eerste en tweede te zijn geworden", zegt een trotse Vossebeld lachend.

Dit is een artikel van