Graansilo Nieuw-Amsterdam wordt versierd met enorme doeken

Zo groot worden de doeken - dit is niet de kunst die erop komt. Foto: Bert Finke

Er zijn plannen om de graansilo bij het treinstation in Nieuw-Amsterdam met drie grote doeken te versieren. Een project dat is gelanceerd om 140 jaar Van Gogh in Drenthe te vieren in 2023. De doeken worden geen kopieën van werken van Van Gogh, maar worden er wel door geïnspireerd.

De silo is niet het enige dat verfraaid gaat worden in Nieuw-Amsterdam. Het is een onderdeel van een verzamelproject van 35 projecten rondom het station. Volgend jaar juni moeten alle projecten klaar zijn en wordt het Van Gogh jaar in Nieuw-Amsterdam officieel geopend op 17 en 18 juni.

"Het is de bedoeling dat bezoekers van Nieuw-Amsterdam een verbeelding krijgen te zien van wat Vincent Van Gogh zag toen hij 140 jaar geleden in Drenthe verbleef," vertelt Bert Finke, projectcoördinator voor het Van Gogh jaar 2023.

'Genoeg volle potjes'

De drie doeken die de silo moeten versieren gaan ongeveer 150.000 tot 170.000 euro kosten. Of het plan van de doeken op de silo doorgaat hangt nog af van de mogelijke subsidies. Alle organisaties die subsidie kunnen verstrekken zijn aangeschreven.

Ondanks de energiecrisis en alle tekorten maakt Finke zich niet heel druk om de financiering van het plan. "We hebben inderdaad te maken met veel ellende en tekorten op het moment, toch zijn er ook veel volle potjes die kunnen worden ingezet voor cultuur en daar zetten we op in."

Vrije opdracht

Organisatie Writer's Block uit Leeuwarden is nog op zoek naar drie kunstenaars die de werken moeten maken. Maar hoe de doeken eruit gaan zien is een verrassing.

De enige eis voor de straks gekozen kunstenaars is namelijk dat hun werk voor de graansilo geïnspireerd moeten zijn door Van Gogh. "We willen de kunstenaars een vrije kunstopdracht meegeven en niet precies zeggen wat ze moeten doen. Zo hoort kunst te zijn," zegt Finke.

Eerder dit jaar jureerde Finke een foto-opdracht geïnspireerd op Van Gogh: "Daar kozen we voor een foto die absoluut geen Vincent van Gogh is, maar we moesten als jury wel allemaal meteen aan Van Gogh denken toen we de foto zagen. Zoiets zal het waarschijnlijk worden."