Brief aan gemeente: ‘Emmerhout heeft een wijkvereniging nodig'

Voorzitter Wytse Bouma. Foto: ZO!34/Rien Kort

Als het aan wijkbelangen Emmerhout ligt krijgt de wijk zo snel mogelijk eigen wijkcentrum. “We doen het nu al vijftien jaar zonder, maar dat is eigenlijk onwaardig voor deze wijk”, vindt wijkvoorzitter Wytse Bouma. Om dat duidelijk te maken heeft hij een brief geschreven naar de gemeente. “Er moet actie worden ondernomen.”

Een plek waar jongeren kunnen samenkomen, waar je terecht kan voor vragen of om te vergaderen. “We willen een plek met een verbindende factor”, zegt Bouma. Om de nieuwe raad op de hoogte te stellen van de wensen heeft hij een brief gestuurd. “We willen dat de nieuwe raadsleden en wethouders ook op de hoogte zijn van onze wensen. Wat ons betreft heeft het haast.”

15 jaar zonder

De Emmer wijk heeft iets meer dan zevenduizend inwoners en is op het moment de enige wijk zonder eigen wijkcentrum. Tot 2007 was die er wel, in winkelcentrum ’t Bintholt. Dat pand ging tegen de vlakte en in de nieuwbouw was geen plek voor de vereniging. Deze is vervolgens verhuisd naar De Tussenstee. “Dit was voor ons bijna een symbolische plek, aangezien we het een tussenoplossing vinden”, zegt de voorzitter. Ook dit gebouw verouderde flink en is in 2020 gesloopt.

“We missen al vijftien jaar een plek waar meerdere activiteiten en groepen samen kunnen komen”, stelt Bouma. Een groot deel van de wijkactiviteiten vinden plaats in kerkgebouw De Schepershof. Een aantal verenigen, waaronder het wijkbestuur huren dat ruimtes van de Protestantse Gemeente Emmen. “Dat is verre van ideaal. Het is te klein. Niet alles kan er in.”

Gesprekken met gemeente

Het bestuur heeft een aantal panden op het oog, maar dat is nog niet in kannen of kruiken. De wijkvereniging heeft al vaker bij de gemeente aan de bel getrokken. “Er zou een werkgroep worden opgezet met mensen vanuit de gemeente en de wijk”, legt Bouma uit. Eerste gesprekken zijn gevoerd, “maar die werkgroep heeft nog geen vorm.”

Wat de voorzitter betreft hoeft het ook geen pand voor alleen het centrum te zijn. “Het mag ook zoals in andere wijken een combifunctie hebben”, vindt hij. “Denk daarbij aan een wijkcentrum op de begane grond en woningen op de eerste verdieping. Met de brief willen ze hun wens opnieuw onder de aandacht brengen bij de raad. “Het is een historische wijk die een wijkcentrum verdiend."