Veel regen tijdens eerste Wildlandsrun

Wildlands toen het nog niet regende. Foto: ZO!34

Het is niet de gedroomde eerste editie van de Wildlandsrun. Terwijl het startschot voor de eerste groep klinkt komt de regen hard naar beneden boven de Emmer dierentuin. Met een route langs de olifantenvallei hebben honderdvijftig kinderen het spits afgebeten. “We willen dit al heel lang”, zegt een blije Dennis Blaak van MM4 Emmen.

Honderden mensen gaan vanavond hardlopend door de dierentuin, vanmiddag is alles klaargezet. De parcours is afgezet met hekken, de spandoeken hangen en ook het podium is opgebouwd. Dit alles gebeurde vanmiddag in de regen in de dierentuin. “We hopen vanavond op wat beter weer ja”, zegt Blaak. Ondanks de slechte weersomstandigheden heeft hij er alle vertrouwen in. “Alles is goed voorbereid.”

In het water

De organisator heeft lang uitgekeken naar dit evenement. “We willen dit al heel lang en ook Wildlands zag wel wat in een hardloopevenement door de dierentuin.” De dierentuin is vaker het decor van een sportevenement, zoals de fiets4daagse, maar een hardloopparcours is nieuw. “We zagen hier mogelijkheden en waren meteen enthousiast”, zegt Martijn Ademaat, evenementorganisator van Wildlands.

Het organiseren van het evenement heeft wel wat moeite gekost:

Het resultaat van deze inspanning is een parcours door de dierentuin dat door drie groepen wordt gelopen. “We beginnen met de kidsroute, die gaat alleen langs de olifanten.” Voor de gevorderde hardloper is er een langere route uitgezet, zowel door de dierentuin als een stuk backstage. “In totaal rennen er vanavond vijftienhonderd mensen langs de dieren”, zegt Blaak. Het evenement was snel uitverkocht. “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Het geeft aan dat het niet alleen de organisatie leuk lijkt.

Route

De deelnemers die denken alle dieren te kunnen spotten tijdens het rennen komen bedrogen uit. De route komt niet langs alle verblijven. “Het welzijn van de dieren staat natuurlijk voorop”, zegt Martijn Ademaat. “Niet alle dieren worden even vrolijk van zoveel mensen ineens voor hun neus, zoals bijvoorbeeld de pinguïns.” Daarom is er een korte alternatieve route door de dierentuin bedacht, waarbij mensen ook een glimp van backstage krijgen.

“We willen natuurlijk de mooiste route, maar het kan niet altijd”, zegt ook Dennis Blaak. Zo hadden ze graag langs de prairiehondjes gerend. “Maar aangezien die diertjes ook op het pad lopen lijkt dat ons niet zo handig.”

De organisatie denkt met de route een mooie eerste run neergezet te hebben. “We zijn vooral heel benieuwd.” Ondanks de regen verschenen de deelnemers netjes aan de start voor een unieke hardlooproute door de dierentuin.