Veel animo voor energietoeslag, maar wethouder wil graag structurele oplossing

Bij de gemeente zijn al veel vragen binnengekomen. Foto: RTV Drenthe/ Janet Oortwijn

Een eenmalige energietoeslag vanuit de overheid moet de grote prijsstijging voor energie compenseren. Per huishouden kan je tot dertienhonderd euro krijgen. In Emmen hebben ondertussen ruim vijfduizend huishoudens dit gehad. Ook zijn er nog veel aanvragen in behandeling.

Veel mensen weten de weg naar de toeslag te vinden, maar nog niet iedereen die recht heeft op de eenmalige toeslag heeft hem aangevraagd. Zonde, vindt wethouder Raymond Wanders. “De problemen van mensen zijn groot en dit kan die problemen een beetje verlichten.” Sinds 1 mei kunnen mensen de handreiking aanvragen, in juli is besloten die te vergroten.

De eenmalige toeslag vanuit het rijk lag op achthonderd euro, maar daar is vijfhonderd euro bovenop gedaan. In Emmen wordt volgende week over die stijging gesproken. Mensen die de toeslag al hebben ontvangen krijgen vervolgens de extra toeslag nog uitbetaald. Voor nieuwe aanvragen gaat het meteen om dertienhonderd euro.

Grote vraag

Mensen met een inkomen tot maximaal honderdtwintig procent van de bijstandsnorm hebben recht op de toeslag. In veel gevallen gaat de betaling automatisch, maar er zijn ook veel mensen die het zelf aan moeten vragen.

Op basis van rekenmodules van het CBS zouden in Emmen achtenzeventighonderd huishoudens recht hebben op de eenmalige betaling. “We zijn blij met de regeling”, vindt wethouder Raymond Wanders. Toch is hij niet alleen maar enthousiast. “Het is geen structurele oplossing. Voor sommigen helpt het ze slechts één maand.”

Naast de al uitbetaalde toeslagen waren er begin van de maand nog bijna vijfhonderd in behandeling. “Daar komen wekelijks vele aanvragen bij”, zegt de wethouder tijdens de commissievergadering van vanavond.

Noodfonds

De gemeente is aan het kijken naar de mogelijkheden van een noodfonds. “We moeten ook zzp’ers niet vergeten bijvoorbeeld.” Dat is volgens de wethouder wel makkelijker gezegd dan gedaan. “De hoeveelheid verhalen die je hoort van mensen die het lastig hebben geeft aan hoe weinig je als gemeente kan doen.”

Hij hoopt dan ook op een landelijke regeling. “Zonder landelijk beleid is er kans op scheefgroei tussen gemeenten.” Wel geeft hij aan dat de gemeente haar uiterste best gaat doen om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan of worden afgesloten van het gas. “We kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen wel proberen de schade beperkt te houden.”

Regiobreed

Ook in buurgemeenten Coevorden en Borger-Odoorn stromen de aanvragen binnen. In Coevorden hebben circa 1800 huishoudens recht op de eenmalige toeslag. “Bijna negenhonderd huishoudens hebben die toeslag al gehad”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 769 mensen hebben tot nu toe de toeslag aangevraagd. “Er komen nog elke dag aanvragen binnen.”

“Het is lastig inschatten hoeveel mensen recht hebben op deze toeslag en hoeveel zich dus nog niet hebben gemeld”, zegt woordvoerder Rogier Verhagen van Borger-Odoorn. In die gemeente hebben op dit moment 783 inwoners de toeslag op hun rekening gekregen. “Dit gaat om mensen die bijvoorbeeld al een uitkering krijgen en die bij ons bekend zijn.” Zij hebben het niet aan hoeven vragen.

“Als gemeente proberen we zoveel mogelijk aandacht te vestigen op de mogelijkheid tot aanvraag, dat blijven we doen.” Dat doen ze niet alleen in Borger-Odoorn, maar ook in Emmen. “Wij gaan nog opnieuw campagne voeren”, ligt de wethouder toe. “We hopen dat zoveel mogelijk mensen een aanvraag doen.” De gemeente verlengt de aanvraagperiode tot maart.