De kachels blijven uit bij de katholieke kerk in Emmen: ‘Mensen moeten zich warmer kleden’

Pastoor Stiekema had geen andere keuze. Foto: ZO!34

De stijgende energieprijzen hebben ingrijpende gevolgen voor het bestuur van De Goede Herder Parochie Emmen: de kachels gaan en blijven uit. “Het is een vervelende keuze, maar we hadden eigenlijk ook geen andere mogelijkheid”, legt pastoor Stiekema uit.

In 2021 betaalde de parochie 44.758 euro aan energiekosten. Dat is het totaal van alle kerken. In juni meldde de inkoopcombinatie Energie voor Kerken dat er nog geen energie was ingekocht. “Als zij dat wel had gedaan was de energielast verdubbeld”, zegt Stiekema. Die verdubbeling zou uitkomen van een bedrag van bijna negentigduizend euro.

Niet op te brengen

“Dat is veel te veel geld”, vindt het bestuur. “Zelfs als we het zouden willen kan het niet.” En dus zit er maar één ding op: de kachels uitzetten. “Het is de enige keuze. Anders storten we de parochie financieel de afgrond in.”

Dat betekent dat de kerken in Emmen (Meerstraat), Barger-Oosterveld, Emmerschans en Erica deze winter niet verwarmd zijn. Het bestuur heeft bezoekers opgeroepen om extra warme kleren aan te doen. “Denk aan een extra trui of een muts.” De pastoor denkt mensen wel aan die oproep voldoen. “Het is een heel vervelend besluit, maar wel één die mensen waarschijnlijk begrijpen.”

Glazen bol

Hoelang de kerkgangers in de kou zitten is niet duidelijk. “In ieder geval aankomend stookseizoen.” Toch kan de pastoor voor de toekomst niks garanderen. Als de energieprijzen niet dalen kan het in de toekomst ook een probleem zijn.

“We hebben helaas geen glazen bol, dus hoelang de kachels uitblijven weten we niet”, zegt Stiekema. Verder hoopt de pastoor vooral op een zachte winter.