Het slotakkoord heeft geklonken voor de orgelconcerten in de Stadskerk in Coevorden. Gisteravond was het laatste concert, want de stichting die de orgelconcerten al bijna vijftig jaar organiseert stopt ermee.
In 1975 vond de toenmalige kerkenraad van de Hervormde Kerk het eigenlijk zonde dat het orgel alleen voor de kerkgangers op de zondagochtend speelde. Daarom werd een stichting in het leven geroepen die elke zomer vijf openbare orgelconcerten organiseerde. Organisten vanuit heel Nederland en daarbuiten kwamen graag bekende muziekstukken ten gehore brengen, want de kerk staat bekend om haar mooie akoestiek.
"Als wij hier met het kerkkoor repeteerden, zei onze dirigent Henk Plasman altijd: Luister eens. Na de laatste noot hoor je het geluid langs de muren omhoog klimmen", vertelt Maartje van der Linde. Ze is voorzitter van Stichting Orgelconcerten Coevorden. "We hebben een prachtig orgel in een fantastische kerk om concerten in te houden."
Toch houden die concerten op en daar zijn verschillende redenen voor: "Corona heeft daar een beetje aan bijgedragen", somt Van der Linde op. "Maar ook de vergrijzing onder onze donateurs. Er zijn in de afgelopen jaren veel mensen overleden en er komen niet veel donateurs bij. Ook de kaartverkoop en het aantal sponsoren vermindert. Dat kunnen we in onze financiën goed merken." De stichting werkt zonder winstoogmerk en betaalt van de inkomsten de organist en zijn of haar reiskosten.
Ook de onzekere toekomst van de concertlocatie helpt niet mee aan het bestaan van de stichting. De Stadskerk is door de gemeente Coevorden te koop gezet nu er geen kerkdiensten meer worden gehouden. De Hervormde Gemeente gaat in de fusie op in de Gereformeerde Gemeente en de diensten worden in de Singelkerk gehouden. Het orgel en de akoestiek daar vindt de stichting niet geschikt om de orgelconcerten voort te zetten. "Heel erg jammer, aldus Van der Linde.
Gisteravond klonk het laatste concert uit de orgelpijpen, gespeeld door organist Toon Hagen uit Wapenveld. Op het programma stond het werk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt, een treffende keuze. "Het is een stuk dat uiteindelijk in weemoed en stilte eindigt", vertelt de organist. "Maar er zit ook een soort verlangen en heimwee in."
Hij vindt het jammer dat veel kerkorgels stilvallen, veelal door het afstoten van kerkgebouwen: "Ik zie het op veel meer plekken. Kerkgemeenten kiezen vaak voor een multifunctioneel gebouw. Dus juist die historische kerken met een mooie akoestiek en hun orgels worden heel eenzaam. Dat is heel verdrietig."
Hagen wijst op nog een probleem: "Een orgel heeft zorg, vakmanschap en liefde nodig om het goed te houden. Als er niet wekelijks op gespeeld wordt of het stemmen blijft achterwege, dan verslonzen ze. Door stof loopt de mechaniek vast. Ik maak me daar zorgen over."
Stichting Orgelconcerten Coevorden eindigt dus in mineur, maar Van der Linde hoopt op een mooi slotstuk: "Ik denk dat we met een enorm blij gevoel naar het stuk kunnen luisteren en de mensen kunnen in majeur naar huis."